Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Αστυνομική Διαταγή έτους 1907


Εν Ματαράγκα τη 8η Δεκεμβρίου 1907

«Προς απάσας τας αρχάς που διηκούν το χωρίον Ματαράγκα Καρδίτσης:  Δήμαρχο, ιερέα του χωριού, Δάσκαλο και άπαντας τους προύχοντας του χωριού.

Ήλθα εις Ματαράγκαν κατόπιν διαταγής του Διοικητού μου μετά ενός χωροφύλακος πρός επιβολήν της τάξεως από άκρου είς άκρον του χωριού, άνευ χρονοτριβής και άμεσα.
Διότι προχθές στο σιργιάνη μετά την θίαν και Ιεράν λιτουργίαν εν τω Ναό όταν έπεζαν τα κλαρίνα και τα όργανα ο Κώστας (ας μη αναφέρο το ονομά του) χόρευε σινέχια μπροστά χορίς να αφίνη και τους άλους να χορέψουν μπροστά με κατά σινέπια παραξιγιθίκανε και πλακοθίκανε στο ξίλο με τα παλούκια και τα μαχέρια και κατά σινέπια να τραβματιστούν πολλοί άνθροποι.
Πάραφτα να εφαρμόσετε απάσας τας εξίς διαταγάς μου .

1) Αν ξανασιμβή τιάφτη πράξης εν τω χωρίο να γνορίζετε ότι θα σας συλλάβω και άνεφ χρονοτριβής άμεσος θα σας κλείσο στη φυλακή. Όταν πέζουν τα κλαρίνα και τα μουσικά όργανα στο σιργιάνη στο πανιγίρη και στο γάμο πρέπη να χορέβουν μπροστά άπαντες που επιθιμούν να χορέψουν και όχι μόνο ο ίδιος άνθροπος. Αφτό είνε γαηδουριά.

2) Μου αναφέρθικε ότι ο γάηδαρος του χαντζόπουλου τον Σεπτέμριο μπίκε στο καλαμπόκ του Βάϊου (ας μην αναγράψο το επίθετο)και ο Βάϊος εκνεβρίστικε και κάρφοσε τον γάηδαρο με τιν αξάλη στο ένα καπούλη. Καταλαβένετε ο γάηδαρος δεν είναι o όνος αλά ο Βάϊος. Άνεφ πολόν σκέψεον καταλαβένη κανής ότι το κεφάλη δεν έχη μιαλό αλά κολοκιθόσπορο. Απαγορεύετε να ξαναγίνη εκ νέου τέτιο απαράδεκτο η παράμιο πράγμα.

3) Πήγα στο μαγαζη για κάφε και από έξο βρομούσε κατρουλιό. Απαγερεύετε να κατουράτε, έξω στον τίχο του μαγαζιού·

4) Απαγορεύετε το βρισίδιν το φονασκίν και εντός του καφενίου το ανεμίζιν διότι είναι χιμόνας, και εσθάνετε τις αποφορά από τι βρόμα. Όστις επιθιμή να ανεμιστή να εξέρχετε έξοθεν του καφενίου.

5) Ίδα πολές γυνέκες να πιάνουν τη σιγγούνα μετά του υποκαμίσου να το τραβούν πρότα έμπροσθεν να ανίγουν τα πόδια και να ουρούν ορθίος. Το τιούτον είναι απαράδεκτο και πρέπη άνεφ χρονοτριβίς να τις βρακόσετε άπαξ και διαπαντός.

6) Όταν λίαν προΐαν πάτε τα γελάδια στο γελαδάρη και γιρίζοντας πρέπη ανιπερθέτος να μαζέβετε τις βονιές των ζώον από το δρόμο, το ίδιο να κάνετε και το βράδη διότι δεν έχη που να πατίση όστις βαδίζη εις τας οδούς του χωρίου. Και έκτος του τιούτου σας χριάζοντε αι βονιές να ζεστένεστε στο μπουχαρί το χιμόνα με τα κρία.

7) Σε. κάθε πανιγίρι αποκριές Πάσχα και γάμους που βαδίζη καλοντιμένος ο κόσμος και πάι στην Εκλισία και μετά χορέβη στο σιργιάνια και στους γάμους πρέπη άπαντα τα σκυλιά να είναι δεμένα δια χονδρόν αλισίδεον και σχινίον προς αποφιγίν ατιχιμάτων εκ τον σκιλοδακομάτων.
8) Να μίν πίνετε πολί ινοπνευματόδη ποτά τσίπουρα και ίνους και μετά ξερνοβολάτε και κάνετε χαζαμάρες.
9) Να τιρίσετε άνεφ αντιρίσεος και χρονοτριβής την άνοθεν τάφτην διαταγήν μου άνθροπη σκύλη και γινέκες διότι όπιος συληφθή παραβάτις θα τον σιλάβο θα τον κλίσο στο σχολίο και αλίμονο του θα τον ταράξο και θα τον μαβρίσο στο ξίλο
Να με σινχορίτε αν έκανα κάπιο σιντακτικό λάθος καθότι τελίοσα και εγώ την τρίτη του Δημοτικού σχολίου διότι δεν με έστιλε ο πατέρας μου από το χωρίον στιv Λάρισσαν για να μάθο περισότερα γράματα Σαν γκαραγκούνις που είμε και εγώ καταλαβένετε άπαντες τας γραφάς μου τας οπίας θέλετε δεν θέλετε θα τας τίρισετε ανιπερθέτος.
Εν Ματαράγκα τη 8η Δεκεμβρίου 1907

Ο Διοικητής του Χωρίου
Νικόλαος Παπάκωνσταντινου
Υπονωμοταρχης
Ακριβές αντίγραφον του ευρισκομένου
πρωτοτύπου εις χείρας του Λαρισσαίου
Κων/νου Παπαθανασίου

http://www.tampouloukia.gr/2012/10/1907.html

Ο μοναδικός βουλευτής της ΔΗΜΑΡ που υπερψήφισε την τροπολογία



Όχι στις συντεχνίες και ναι στην τροπολογία ένταξης των "ευγενών" ταμείων στον ΕΟΠΥΥ μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες ψήφισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κρύφτηκε στην ψηφοφορία και απείχε(!!!) όπως και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ενώ εκτός του κ.Οικονόμου όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να στηρίξουν τις συντεχνίες και το ταμείο τους καθώς ,προφανώς, θεωρούν τους δημοσιογράφους κυρίως "πιο ίσους" από όλους εμάς .
Ο Βασίλης Οικονόμου απέδειξε ακόμη μια φορά όπως και τότε που δεν είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο( μαζί με τους Δημαρά, Σακοράφα) σπάζοντας την κομματική πειθαρχεία στο ΠΑΣΟΚ ότι ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του έχει το θάρρος της γνώμης του και ασκεί τα βουλευτικά του καθήκοντα κατά συνείδηση, πράγμα για το οποίο δεν μας έχουν πείσει ακριβώς πολλοί εθνοπατέρες.

Νέα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης – Διπλασιάζονται οι δικαιούχοι

Μπροστά στην κοινωνική κατακραυγή τα κριτήρια αλλάζουν και όλα πλέον δείχνουν ότι θα λάβουν επίδομα θέρμανσης 3,5 με 4 εκατομμύρια Έλληνες...

Ως και 840 ευρώ θα μπορέσουν να πάρουν οι δικαιούχοι με βάσει τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θα παρουσιαστούν τις επόμενες ώρες.

Οι πληροφορίες λένε ότι το εισοδηματικό κριτήριο για τον άγαμο αυξάνεται από τα 14.000 ευρώ στις 25.000 και για μια οικογένεια από τα 23.350 στα 35.000 και προσαυξάνεται 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.


Ταυτόχρονα δικαιούχοι θα είναι άγαμοι με ακίνητο αξίας ως 150.000 ευρώ αντί 100.000 που ήταν ως σήμερα και οικογένειες με ακίνητο ως 200.000 ευρώ των 150.000 που ήταν ως τώρα. Ως προς τα τετραγωνικά, ολόκληρο το επίδομα θα το λαμβάνουν οι δικαιούχοι μέχρι τα 120 τετραγωνικά.


Για κάθε δικαιούχο θα ισχύσει ανώτατο όριο ποσότητας επιδοτούμενων λίτρων και αντίστοιχο ανώτατο όριο επιδόματος ανάλογα με την γεωγραφική-κλιματική ζώνη στην οποία κατοικεί και τα τετραγωνικά μέτρα της κύριας κατοικίας του.

http://dimotikosafari.blogspot.gr/2012/10/blog-post_4382.html

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σπιτικές πίτες σε 30' με ψωμί αλεύρι & νερό




Εύκολο ψωμί κάθε στιγμή! photo G.Detsis
 Το άζυμο ψωμί, δηλαδή αυτό που φτιάχνεται χωρίς προζύμι ή μαγιά ή οποιοδήποτε διογκωτικό, παρά μόνο με αλεύρι και νερό, είναι το πιο αρχαίο ψωμί. Οι λαοί έχουν βρει διαφορετικό τρόπο να το ψήνουν, ανάλογα με τις πηγές/εργαλεία θερμότητας που είχαν διαθέσιμα.
Στην Ελλάδα, οι δικές μας γιαγιάδες έψηναν αυτές τις πίτες σε μεταλλικές ή πέτρινες,  ευθείες ή καμπυλωτές ,επιφάνειες που τις έλεγαν σάτσι ή τσερέπι και τις ζέσταιναν πάνω στη πυροστιά (τρίγωνο στήριγμα) του τζακιού.
Στην Ανατολία, ακουμπούν τις πίτες -με τη βοήθεια ενός στρογγυλού μαξιλαριού- στα πυρωμένα τοιχώματα των πέτρινων υπόγειων ξυλόφουρνων ή στα καμπυλωτά μεταλλικά τους σκεπάσματα. Η ζύμη κολλά στα σχεδόν κάθετα τοιχώματα και δεν πέφτει. Ψήνεται και ανοίγει σαν σεντόνι.
Στον Λίβανο οι πίτες αυτές είναι το καθημερινό τους ψωμί, για την ακρίβεια είναι το πηρούνι τους, γιατί με ένα κομμάτι πίτα παίρνουν από την πιατέλα κάθε μπουκιά τους. Τρώνε με τα χέρια γιατί θεωρούν πως έτσι ταϊζουν με σεβασμό το σώμα τους.
Εψαχνα τις kibbeh pie όταν πέτυχα ένα βίντεο για αραβική πίτα και άρχισα να σκέφτομαι το θέμα. Εψαξα πολύ και βρήκα διαφορετικές τεχνικές που έχουν εφεύρει οι άνθρωποι για το ψήσιμο τους. Είμαι ενθουσιασμένη από τότε που έμαθα να τις φτιάχνω. Ιδιαίτερα με τον 2ο τρόπο που δείχνω στο βίντεο. Είναι πιο αποτελεσματικός  και εντυπωσιάζει παιδιά και φίλους. Σας μετατρέπει στον Χουντίνι της κουζίνας!

Τα πλεονεκτήματα αυτού του ψωμιού πολλά. Είναι σαφώς οικονομικότερο το ψήσιμο του από το να ανάψουμε φούρνο για να ψήσουμε ένα γρήγορο ψωμί μπύρας ή σόδας, είναι σαφώς πιο υγιεινό ψωμί γιατί δεν έχει διογκωτικά και επιπλέον είναι πολύ βολικό το σχήμα του, γιατί έχει πολλές χρήσεις:
  • μπορούμε να τυλίξουμε σουβλάκια
  • να κάνουμε ρολό σάντουιτς για το γραφείο ή το σχολείο
  • να φτιάξουμε τσιπς ή κρακεράκια ή γαλέτες -πείτε τα όπως θέλετε- ανοίγοντας στη μέση και ψήνοντας λίγο ακόμα να στεγνώσουν
  • να φτιάξουμε ατομικές πίτσες με λεπτή ζύμη    και το καλύτερο για μένα:
  • να στρώσουμε σε πιατέλα και να σερβίρουμε πάνω του ένα ψητό κρέας που θα το ποτίσει με τους πεντανόστιμους χυμούς!
Θέλω πολύ να δοκιμάσετε και να έρθετε να μου πείτε τις εντυπώσεις σας. Θέλει να ενώσετε αλεύρι και νερό σε ένα μαλακό ζυμάρι, να ανοίξετε τα μπαλάκια ζύμης στρογγυλά πιτάκια και να παίξετε με το ψήσιμό τους. Λέω πως μπορείτε να μάθετε την τεχνική και θα μπορείτε να ετοιμάσετε ψωμί, αρκεί να έχετε αλεύρι και μια εστία φωτιάς. Λέω πως μέσα από τα δικά σας χέρια μπορεί να συνεχίσει να διαιωνίζεται η σοφία του κόσμου. Τόσο σημαντική είναι αυτή η συνταγή. Τόσο ουσιαστικό είναι το χριστουγεννιάτικο δώρο του TasteFULL σε όλες τις οικογένειες.
Δείτε το βίντεο και ελάτε πιο κάτω για τις λεπτομέρειες και τα σημεία προσοχής


Υλικά για 6-7 πίτες
  • μία κούπα αλεύρι μαλακό
  • μισή κούπα νερό (χλιαρό καλύτερα)
  • λίγο αλάτι
  • λίγο λάδι (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Φτιάξτε ζυμάρι ενώνοντας τα υλικά. Το λάδι κάνει πιο νόστιμη τη ζύμη. Μπορείτε να ζυμώσετε στο χέρι ή στο μίξερ με το Κ εξάρτημα. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται το αλεύρι για να γίνει ζύμη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γενικός κανόνας για το μαλακό αλεύρι είναι η προσθήκη νερού, στη μισή ποσότητα όγκου. Η ζύμη θα πρέπει να μην κολλά στα χέρια αλλά να είναι μαλακή και καλοζυμωμένη. Αν έγινε πολύ μαλακή, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.
Έχω χρησιμοποιήσει μαλακό και σκληρό αλεύρι και προτιμώ το μαλακό. Ίσως να μπορεί να γίνει και με άλλα αλεύρια (πχ κίτρινο σταρένιο) ή μίγματα αλευριών, δεν έχω δοκιμάσει.
Συνηθίζω να την ζυμώνω στο μίξερ και να την ανοίγω στο χέρι. Μοιράστε σε μπαλάκια 50 γρ. το καθένα και αφήστε να σταθούν για 5 λεπτά.
Ανοίξτε τα μπαλάκια ζύμης σε πίτες με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη. Αν δεν έχετε, είναι ένα πολύ χρήσιμο εξάρτημα, βάλτε το στη λίστα δώρων της κουζίνας σας. Στο βίντεο δείχνω πως ανοίγουν στρογγυλές οι πίτες. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην κάνει τσακίσματα η ζύμη στο άνοιγμα, γιατί σ'αυτά τα σημεία η ζύμη θα κολλήσει όταν μπει για ψήσιμο και δεν θα περάσει ο ατμός ανάμεσα.
Ανοίξτε τις όλες μαζί και αν δεν έχετε χώρο βάλτε τις τη μία πάνω στην άλλη με αλευρωμένο χαρτί αντικολλητικό ανάμεσα.
Ξεκινήστε το ψήσιμο. Προσωπικά προτιμώ τον 2ο τρόπο. Να τινάζετε καλά τις πίτες από το περιτό αλεύρι γιατί όταν τις βάζετε στη σχάρα πέφτει αλεύρι πάνω στην καυτή εστία και αρχίζει να "καπνίζει". Ευτυχώς αυτό συμβαίνει στην 5η ή 6η πίτα, όχι πιο πριν.
Η φωτιά να είναι δυνατή, στο 9 στην αρχή. Σταδιακά όταν όλα θερμαίνονται πιο πολύ, διατηρείστε την στο 7-8.
Οι πίτες μόλις βγουν από τη φωτιά είναι μαλακές. Αν τις αφήσετε έτσι στεγνώνουν. Έχω δει πως στην Ινδία συνηθίζουν να τις αλείφουν με ghee (κλαριφιέ βούτυρο) αμέσως μετά το ψήσιμο και να τις τρώνε έτσι για πρωϊνό.
Εγώ τις ετοιμάζω πριν το φαγητό και τις σερβίρω σαν ψωμί. Όσες περισσέψουν, τις τυλίγω σε χαρτί κουζίνας και σε σακούλα τροφίμων και βάζω στο ψυγείο. Αν κάνετε πολλές, μπορείτε να τις καταψύξετε, μετά το ψήσιμο,  με μεμβράνη ανάμεσα.

Πηγή:  http://tastefull.gr

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Παρέμβαση της Ελένης Βαρνάβα στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών Τοπικής Αυτοδιοίκη​σης

Η επικεφαλής της ΔΗΣΩ, Ελένη Βαρνάβα, συμμετείχε στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης . Στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου και των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν η επικεφαλής της ΔΗΣΩ υποστήριξε ότι:
1. Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να διαχειριστεί με ελάχιστους πόρους σημαντικές δομές του κοινωνικού κράτους. Οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να αναλάβουν τα ηνία σε αυτή την προσπάθεια «καταλαμβάνοντας» τις αιρετές θέσεις των Δήμων σε ανώτερο επίπεδο, καθώς μπορούν να βρουν λύσεις ώστε να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές δομές σε κάθε Δήμο.
2. Οφείλουμε άμεσα να κινητοποιηθούμε εθελοντικά να προσφέρουμε στην πόλη μας και τα χωριά μας και να δημιουργήσουμε, όπου ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί, δομές όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Φροντιστήρια, ξενώνες για τις κακοποιημένες γυναίκες και τους αστέγους. Οι δομές αυτές μπορούν να είναι βιώσιμες. Οι γυναίκες γνωρίζουμε καλύτερα από όλους τα προβλήματα της καθημερινότητας και μπορούμε να φροντίσουμε ένα «νοικοκυριό» ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
3. Οι δομές υγείας, τα δημοτικά ιατρεία και οι δυνατότητες που δίνει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, πρέπει να αξιοποιηθούν και από το Δήμο Ωρωπού ο οποίος πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί σοβαρά με τις δυνατότητες που προσφέρει το ΕΣΠΑ αλλά και να αναζητήσει το σύνολο των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία εάν εφαρμοζόταν και στο Δήμο μας θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας.
Το Πανελλήνιο Συνέδριο αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν άλλοι Δήμοι στη χώρα μας αλλά και να συνειδητοποιήσουμε ότι στον Ωρωπό ή δεν γίνεται τίποτα ή γίνεται μια απλή διαχείριση όσων δυνατοτήτων είναι ευρέως γνωστές. Εάν όμως θέλουμε να μετεξελιχθούμε ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες σε Δήμο πρότυπο οφείλουμε να κινητοποιηθούμε, να ψάξουμε, να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τους συμπολίτες μας. Σε αυτή την προσπάθεια, οι γυναίκες της ΔΗΣΩ και του Δήμου Ωρωπού θα μπούμε μπροστά και θα δουλέψουμε εθελοντικά ώστε να πετύχουμε και να πάμε όλοι μαζί μπροστά…. 

Ελένη Βαρνάβα
Δημοτική Σύμβουλος
Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας ΔΗΣΩ     

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Σουτζουκάκια ψητά, γιαουρτλού και σαλάτα με ψητές ντομάτες


μερίδες 12

Φαντάζομαι λιακάδα, τα κάρβουνα αναμμένα και τα σουτζουκάκια παραταγμένα στη σχάρα. Και όλοι γύρω ανυποµονούν να βγουν τα… πρώτα. Ιδανικό κυριακάτικο φαγητό µε πολύ κόσμο καλεσμένο. Μπορείτε να ψήσετε και πίτες.

 Υλικά
  •  1½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, δύο φορές περασμένο από τη μηχανή
  • 500 γραµµ. κιμάς αρνίσιος
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 φλ. τσαγιού φρυγανιά
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καυτερό (καγέν)
  • 1/4 κ.γλ. κύμινο
  • αλάτι
  • Για το γιαουρτλού
  • 300 γραµµ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • Για τη σαλάτα με ψητές ντομάτες
  • 6 μέτριες ώριμες ντοµάτες
  • 1 κρεµµύδι κομμένο σε φέτες
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
Εκτέλεση

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τον κιμά (και τα δύο είδη) καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια. 
Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά µε το εξάρτημα ζυμώματος για 10΄, μέχρι ο κιμάς να ασπρίσει. 
Αν τον ζυμώσουμε στο χέρι, θέλει πολύ καλό ζύμωμα, έως ότου αλλάξει χρώμα. Αφήνουμε το μείγμα σε μπολ, σκεπασμένο, να σταθεί 2 ώρες στο ψυγείο. 
Πλάθουμε σε σουτζουκάκια και τα πατάμε στις παλάμες µας, να γίνουν πλακέ. 
Τα ψήνουμε στη σχάρα (στα κάρβουνα 5΄ από κάθε πλευρά) ή σε ταψάκι µε σχάρα στο φούρνο, στους 200οC, για 20΄. 
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια µε γιαουρτλού και σαλάτα µε ψητές ντοµάτες.

Για το γιαουρτλού: Ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι, την πάπρικα, το αλάτι και το ελαιόλαδο.

Για τη σαλάτα µε ψητές ντοµάτες: Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντοµάτες. Τις αραδιάζουμε σε ταψί και τις πασπαλίζουμε µε αλάτι. Τις ψήνουμε στους 200οC για 35΄-40΄. Τις κόβουμε σε κομμάτια σε ένα μπολ, προσθέτουμε κρεµµύδι, μαϊντανό, πάπρικα, ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

life2day
http://www.tampouloukia.gr/2012/10/soutzoukakia-giaourtlou.html

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΥΨΩΜΑ 731 : ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ( 9-3-1941 ).

731YPSOMA.jpg
Διαβάστε την εκπληκτική και άγνωστη ιστορία των νέων Θερμοπυλών. Με 100.000 βλήματα σε ένα τόσο μικρό ύψωμα λογικά δεν έπρεπε να ζήσει κανένας οργανισμός… Κι΄ όμως οι Έλληνες μαχητές οπλίστηκαν με υπερφυσική δύναμη και νίκησαν ….
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 : Ηχηρό «ΟΧΙ» βροντοφώναξε ο ελληνικός λαός δια μέσω του στόματος του τότε δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά στη φασιστική Ιταλία. Τότε λοιπόν, με το χαμόγελο στα χείλη, οι μεραρχίες της μικρής μας Ελλάδας αντιτάχθηκαν απέναντι στις μεραρχίες μιας μεγάλης αυτοκρατορίας με άφθαστο ηρωισμό και μαχητικότητα. Ψυχή εναντίον πυρός και σιδήρου. Μια άνιση αριθμητική μάχη. Οι ελπίδες λίγες για τους λίγους και πολλές για τους πολλούς. Η ψυχή όμως των Ελλήνων μαχητών μίλησε και το ηθικό

εκτοξεύτηκε μετά τις πρώτες νίκες. Το θαύμα είχε γίνει. Η Ιταλική αεροπορία, που στην ουσία είχε και την εναέρια υπεροχή, τα άρματα τελευταίας για την εποχή τεχνολογίας, τα πολλαπλάσια σε όγκο πυρός βλήματα και σφαίρες, οι μυριάδες των μυριάδων στρατιώτες δεν κατάφεραν να κάμψουν την ελληνική ομοψυχία. Μα και η Ελληνική πλευρά, παρόλο που οργανώθηκε στρατηγικός άρτια και εκμεταλλεύθηκε κάθε σπιθαμή του εδάφους, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα μέσων, πυρός, εφοδιασμού και φυσικά έναν αντίπαλο εξοπλισμένο στο έπακρο και αριθμητικά ανώτερο.
Ακολούθησαν επικές μάχες. Αργυρόκαστρο, Κορυτσά, Χειμάρα και πολλές ακόμα περιοχές περιήλθαν στην κατοχή των Ελληνικών δυνάμεων. Ο Μουσολίνι, ο ενορχηστρωτής αυτής της επιθέσεως εναντίον της μικρής μας Ελλάδας, ευχόταν να μην είχε ξεκινήσει ποτέ αυτόν τον πόλεμο. Οι μεραρχίες του διαλύονταν μπροστά στις χαλύβδινες γραμμές του…
αντιπάλου. Οι στρατηγοί του, ανίκανοι να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Είχε διασυρθεί σε εξευτελιστικό βαθμό παγκοσμίως και, στην ουσία, χάρισε δόξα στο αντίπαλο στρατόπεδο, στους λιγοστούς Έλληνες. Όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος επευφημούσε τον ηρωισμό των Ελλήνων μαχητών, που αποδείκνυαν ότι είναι άξιοι συνεχιστές των προγόνων τους.
Βαρύ λοιπόν το πλήγμα για τους Ιταλούς. Βαρύς όμως ήταν και ο φόρος ζωής και αίματος των Ελλήνων. Οι πορείες συνεχείς. Το βάθος κατά το οποίο είχαν προχωρήσει οι Έλληνες εντός του αλβανικού εδάφους κυμαινόταν από 30 έως και 80 χιλιόμετρα, αναλόγως της τοποθεσίας. Οι θερμοκρασίες πολικές. Περίπου για τέσσερις μήνες μάχονταν κάτω από αντίξοες συνθήκες και ο υδράργυρος είχε σταματήσει στους μείον 20. Το χιόνι ξεπερνούσε τα δύο μέτρα. Οι νεκροί από τις παγοπληξίες ήταν περισσότεροι από τους νεκρούς της μάχης. Στρατιώτες κείτονταν νεκροί από το ψύχος στη σκοπιά, στα ορύγματα και οι πιο “τυχεροί” έφευγαν για κόσμο μακρινό μέσα στον ύπνο τους χωρίς να ξαναδούν ποτέ μάνα, αδέρφια, γυναίκα, παιδιά και φίλους. Και ο φασίστας επέμενε. Πίστευε. Ήλπιζε ότι θα έχει έστω και μία μάχη νικηφόρα σε βάρος αυτών που έριξαν το γόητρό του, αυτών των αθανάτων.
Μέσα λοιπόν στην απόγνωση που συγκλόνισε την Ανώτατη Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία της Ιταλίας, ο Μουσολίνι κηρύσσει μια δεύτερη, μια μεγαλύτερη επίθεση εναντίων των Ελλήνων, που έμεινε στην ιστορία ως η «Μεγάλη Εαρινή Επίθεση των Ιταλών». Αποφασίζοντας να διευθύνει προσωπικός την όλη ενέργεια συγκέντρωσε στην περιοχή της επιχείρησης ότι διαθέσιμο είχε, στρατολογώντας ακόμα και υπουργούς του, εμμένοντας στην απόφαση να θυσιάσει ακόμα περισσότερους συμπατριώτες στρατιώτες του και να συνεχίσει αυτόν τον φρενήρη πόλεμο.
Οι Έλληνες δε βρέθηκαν απροετοίμαστοι. Το περιμένουν. Ξέρουν τις ενέργειες του αντιπάλου. Τι ψυχή! Να περιμένεις το θάνατο ενώ ξέρεις ότι έρχεται, ενώ ξέρεις ότι αν φύγεις θα σωθείς. Οι νικηφόρες επιθετικές ενέργειες των Ελλήνων σταματούν. Οργανώνονται αμυντικά. 9 Μαρτίου 1941. Η μάχη ξεκινά. 17 ημέρες κόλασης. Είναι χειρότερο απ’ ότι περίμεναν. Το κύριο βάρος ρίχνεται στο ύψωμα 731. Εκεί οι σύγχρονοι ΄300΄ προσπαθούν πάση θυσία, ξεπερνώντας πολλές φορές τον εαυτό τους και τα όριά τους, να κρατήσουν το περιμάχητο ύψωμα. Αν δεν το καταφέρουν, διασπάται το μέτωπο και καταρρέει όλη η αμυντική γραμμή με ολέθριες συνέπειες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Μουσολίνι μέσα στον πανικό του, επιστρατεύει τους πάντες, ακόμα και γόνους εξεχουσών οικογενειών για να πετύχει έστω και μία νίκη προτού επέμβουν οι σιδερόφρακτες στρατιές του Χίτλερ. Και ναι! Σπάει κάθε ρεκόρ! Καταφέρνει να συγκροτήσει 25 Μεραρχίες, 140.000 περίπου άντρες και τις βάζει να αναμετρηθούν εναντίον μόνο μίας κι εκείνης μειωμένης συνθέσεως, αφού αριθμούσε μόνο περί τους 3.000!!! Τα νούμερα του βγαίνουν! Είναι σίγουρος πως θα παρελάσει έφιππος στην πρωτεύουσα της Ελλάδος, στην Αθήνα, καβάλα σε ένα άσπρο άλογο! Μάλιστα αποφασίζει να διευθύνει ο ίδιος προσωπικά την επιχείρηση με κωδικό όνομα «PRIMAVERRA”, δηλαδή «Άνοιξη». Γιατί αυτό πίστευε! Ότι θα ξημερώσει η δική του άνοιξη μετά από αυτήν την ορμητική και θυελλώδη επίθεση την οποία σχεδίαζε.
Η Ελληνική πλευρά δεν πανικοβάλλεται: αν και οι ενισχύσεις ήταν περιορισμένες, το ηθικό ήταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο για να λιγοψυχήσουν. Δε το βάζουν κάτω και ξεκινούν πρόχειρες αμυντικές οχυρώσεις: συρματοπλέγματα, λαγούμια και ορύγματα μάχης κατά κύριο λόγο. Πολλές φορές, λόγω έλλειψης σκαπανικών, σκάβανε ολόκληρα ορύγματα με τα χέρια, ακόμα και με κουτάλια! Τέτοια θέληση είχαν να υπερασπίσουν το πάτριο έδαφος οι Έλληνες στρατιώτες.
Ο Μουσολίνι δίνει το σύνθημα. Ρίχνει το κύριο βάρος των δυνάμεών του στο πιο ευάλωτο, από εδαφικής απόψεως, σημείο, ένα απλό χωματοβούνι με υψομετρικό 731 στους πρόποδες του όρους Τρεμπεσίνα. Δεν υπολογίζει όμως ότι εκεί απέναντι βρίσκεται το ηρωικό ΙΙ/5 Τάγμα του Βολιώτη Διοικητή Δημήτριου Κασλά, ο οποίος έδωσε σαφής εντολές στους στρατιώτες του: «Έστω κι ένας να μείνει εδώ πάνω, το ύψωμα θα αντιστέκεται!» Αγνοώντας λοιπόν όλα αυτά, ο Ιταλός Φασίστας ανεβαίνει στο απέναντι ύψωμα το Κόμαριτ για να παρακολουθήσει, όπως ο ίδιος είπε, τον περίπατο των ανδρών του.
Να σημειώσουμε πως το Κόμαριτ βρισκόταν σε απόσταση βολής από το Ελληνικό Πυροβολικό! Τόση λύσσα είχε να δει τις Ελληνικές δυνάμεις να συνθλίβονται, ώστε η ιστορία τον κατέγραψε ως τον μοναδικό ηγέτη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που είδε από τόση κοντινή απόσταση πολεμική σύγκρουση. Ως άλλος Ξέρξης λοιπόν, έκατσε να δει αυτό που δεν πραγματοποιήθηκε ολόκληρο το χειμώνα του 1940, τη σύνθλιψη των Ελληνικών δυνάμεων.
9 Μαρτίου 1941, Κυριακή της Ορθοδοξίας, Μνήμη των Αγίων Σαράντα, ώρα 06:00 το πρωί. Η τιτανομαχία ξεκινά. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ! Ψυχή εναντίον μετάλλου! 300 πυροβόλα στρέφουν τις κάννες τους στο ύψωμα 731, το οποίο σφυροκοπείται ακατάπαυστα με βλήματα πυροβολικού ποικίλου διαμετρήματος. Έπεσαν σύνολο 100.000 βλήματα μέσα σε δύο ώρες! Σε μισή ώρα δεν είχε μείνει δέντρο όρθιο στην κορυφή, σε μιάμιση ώρα τα πάντα ανασκάφτηκαν και σε δύο ώρες το ύψωμα είχε ρημαχτεί ολοσχερώς! «Και οι πέτρες γίναν άχνη!»Φώναξε ενθουσιάσμένος ο Μουσολίνι που έβλεπε με τα κυάλια του από απέναντι! Τι να δει δηλαδή; Παντού αιωρούνταν σκόνη και καπνός! Και δίνει το πράσινο φως για την επίθεση των πεζοπόρων τμημάτων.
Το Ελληνικό Πυροβολικό προσπάθησε από την πλευρά του με πυρά ανάσχεσης να ανακόψει την προέλαση των τμημάτων αυτών και προξένησε σημαντικές απώλειες. Δεν επαρκούσαν όμως για να ανακόψουν την εχθρική επίθεση, οπότε και οι Ιταλοί ξεπερνούν το φραγμό των πυρών αυτών και αρχίζουν την ανάβαση στο ύψωμα. Προχωρώντας, και σε απόσταση 50 μέτρων από την κορυφή, αντιλήφθηκαν ότι δεν επέζησε κανείς από το σφοδρό βομβαρδισμό του υψώματος και περιχαρής ανακοινώνουν μέσω ασυρμάτου την πρώτη τους νίκη, την κατάληψη του υψώματος 731. Ένα χαμόγελο διαγράφεται στο πρόσωπο του Μουσολίνι, ο οποίος δέχεται με χειραψίες τα συγχαρητήρια των στρατηγών του. Η ήττα των Ελλήνων φάνταζε κοντινή.
Όμως τότε έγινε ένα θαύμα. Μέσα από τα χώματα, τις πέτρες, τα κομματιασμένα συρματοπλέγματα και τους ξεκοιλιασμένους γαιόσακους, φάνηκαν να ξεπετάγονται άνθρωποι! Ή μήπως δεν ήταν άνθρωποι αλλά μετενσαρκώσεις αρχαίων πολεμιστών; Όχι! Ήταν οι λιγοστοί Έλληνες του Κασλά, οι ηρωικοί υπερασπιστές του υψώματος, που ήθελαν να μετατρέψουν την επιχείρηση της Άνοιξης του Μουσολίνι σε πραγματικό εφιάλτη! Μαυρισμένοι από τους καπνούς των εκρήξεων με τα χώματα να πέφτουν από πάνω τους, οι Έλληνες ανασηκώθηκαν, έσφιξαν στο μάγουλο το όπλο, σημάδεψαν, και άρχισαν να ρίχνουν στο ψαχνό. Οι Ιταλοί αιφνιδιάζονται και καθηλώνονται. Βλέπουν κι άλλους να ξεπετάγονται σα μανιτάρια από το έδαφος και με την ιαχή «Αέρα» να ορμούν καταπάνω τους! Το μπόι τους έφτανε ίσα με τον ουρανό! Κι εκεί που προχωρούσαν σίγουροι και περήφανοι, τώρα υποχωρούν άτακτα καταδιωκόμενοι από τους εξαγριωμένους Έλληνες.
Ο Μουσολίνι απογοητευμένος πετά τα κιάλια του κάτω! Ρωτά ξανά και ξανά με ποιους τα βάλανε. Μήπως με αρχαίους Θεούς, ή μήπως με φαντάσματα; Ή ακόμα χειρότερα με δαίμονες που ξεπετάγονται από τη γη;
Και το ύψωμα σφυροκοπείται από το Ιταλικό Πυροβολικό και πάλι και πάλι και πάλι, με αμείωτη ένταση. Όλμοι, πυροβόλα κάθε διαμετρήματος, ακόμα και η αεροπορία πήρε μέρος στις απεγνωσμένες προσπάθειες για την εκπόρθηση του υψώματος. Μάταια όμως! Τα Συντάγματα και οι Ιταλικές μονάδες διαλύονται η μία μετά την άλλη με τα πτώματα να μαζεύονται και να πληθαίνουν μπροστά από το ύψωμα. Οι Έλληνες στρατιώτες όμως, μπορεί να λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα, αλλά παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Η νύχτα τους έβρισκε όλους εξαντλημένους, αλλά δε ζητούν, παρά μόνο χειροβομβίδες και σκαπανικά εργαλεία. Και η εικόνα της φυγής των Ιταλών θα επαναλαμβανόταν με συστηματική ακρίβεια για περισσότερο από δύο εβδομάδες.
11 Μαρτίου 1941: Οι Ιταλοί αλλάζουν τακτική και εκμεταλλευόμενοι την πυκνή ομίχλη που επικρατούσε εκείνο το πρωινό, και χωρίς προπαρασκευή Πυροβολικού, περνούν απαρατήρητοι από τα πλάγια του υψώματος, μέσα από μια χαράδρα, ώστε να βγουν στην πλάτη των Ελληνικών γραμμών και να τους περικυκλώσουν. Στέκονται όμως πάρα πολύ άτυχοι. Πρώτον, διότι από τυχαίο γεγονός γίνανε αντιληπτοί από το ΙΙΙ/19 Τάγμα Σερρών με Διοικητή το Λοχαγό Κουτρίδη, το οποίο ερχόταν να αντικαταστήσει το εξαντλημένο από τον αγώνα ΙΙ/5 Τάγμα των Θεσσαλών και δεύτερον διότι η ομίχλη, κατά τη διέλευσή τους μέσα από τη χαράδρα διαλύθηκε. Τότε, Θεσσαλοί και Μακεδόνες περικύκλωσαν τη μονάδα των Μελανοχιτώνων, των πιο φανατικών Ιταλών στρατιωτών. Το πυρ γενικεύτηκε και ακολούθησε πραγματική σφαγή: 250 νεκροί Ιταλοί, 501 αιχμάλωτοι! Το φάσμα μιας νέας ταπεινωτικής ήττας για τους Ιταλούς γινόταν πραγματικότητα.
14 Μαρτίου 1941: Ημέρα κομβικού σημείου. Οι Ιταλοί μετά από μέρες, καταφέρνουν να ανέλθουν στο ύψωμα 731 και όλα πλέον κρέμονται από μία κλωστή. Η ελληνική ανδρεία όμως, σαν βρόντος από κάπου ψηλά αντιλαλεί και μια κραυγή ακούγεται, που πάντοτε σημαίνει πολλά και κάνει τους εχθρούς να κοντοστέκονται: «Αέραααα»! Ο Λοχαγός Κουτρίδης επικεφαλής μια μικρής ομάδας επιχειρεί την ανακατάληψη του υψώματος. Όλοι παίρνουν θάρρος και τον ακολουθούν. Πλέον, πάνω στο αιματοβαμμένο ύψωμα, Έλληνες και Ιταλοί, δεν πολεμούν συμβατικά. Παλεύουν, με γροθιές, με ξιφολόγχες, με πέτρες, μπερδεμένοι αναμεταξύ τους, σκληροί, αλύγιστοι, φονικοί. Δεν ήταν άνθρωποι, αλλά φρενιασμένα θηρία. Οι Ιταλοί ανησυχούν. Τα πράγματα θα πάνε ξανά στραβά γι’ αυτούς. Πράγματι, η κατοχή του υψώματος από μέρους τους αποδείχτηκε πρόσκαιρη, ενώ οι Μεραρχίες Κάλιαρι, Πούλιε και Μπάρι εξολοθρεύτηκαν στην κυριολεξία! Περίπου 12.000 Ιταλοί αξιωματικοί και οπλίτες κείτονταν νεκροί μπροστά από το 731, και αυτό κάθε άλλο παρά απαρατήρητο μπορούσε να περάσει. Άγγιζε τα όρια της παραφροσύνης, ενώ η δυσωδία άρχιζε να γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητική για τους Έλληνες στρατιώτες.
19 Μαρτίου 1941: Από την αυγή το εχθρικό πυροβολικό και οι όλμοι εντείνουν τα πυρά τους και ο ρυθμός που ακολουθούν είναι καταιγιστικός. Προμηνύεται αποφασιστική μάχη. Το πυροβολικό σταματά, όμως ένας βόμβος ακούγεται! Άρματα! Ο Μουσολίνι παίζει και το τελευταίο του χαρτί. Τα ερπυστριοφόρα, αφού πέρασαν από τη χαράδρα με τα 12.000 πτώματα, κονιορτοποιώντας ότι υπήρχε μπροστά τους, άρχισαν να ανεβαίνουν ανενόχλητα το ύψωμα, μιας και από Ελληνικής πλευράς απουσίαζαν τα αντιαρματικά όπλα. Τα άρματα δεν ήταν μόνα τους! Τα συνόδευαν 200 άντρες «Αρντίτι». Ο όρος σημαίνει «Παθιασμένοι πολεμιστές».
Οι Έλληνες πολεμιστές όμως αποδεικνύονται πιο παθιασμένοι. Ξεκινούν ένα είδους πετροπόλεμο με χειροβομβίδες και μολότοφ εναντίον των αρμάτων, ενώ ορμούν εναντίον των «Αρντίτι» με τις λόγχες πάνω στα όπλα. Οι γενναίοι του Μουσολίνι καταβάλλουν απεγνωσμένη προσπάθεια για να πείσουν τους αντιπάλους τους ότι δεν πτοούνται. Αγωνίζονται να επιδείξουν περιφρόνηση ακόμα και γι’ αυτή τη ξιφολόγχη, όμως πάνω στον πανικό και στην ένταση τα πράγματα γίνονται χειρότερα γι’ αυτούς, όταν επεμβαίνουν τα άρματα μάχης που τους συνοδεύουν. Τα θεριστικά πυρά τους δεν ξεχωρίζουν Έλληνες από Ιταλούς και η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.
Και πάλι όμως ο Λοχαγός Κουτρίδης έρχεται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Μαζί με τον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό Ρούντο στήνουν ένα βαρύ πολυβόλο με διατρητικές σφαίρες και βάλλουν εναντίον των αρμάτων. Και η μάχη γίνεται ακόμα σκληρότερη, αφού τραυματίες και ακρωτηριασμένοι ακόμα, σέρνονται στο έδαφος για να αποτελειώσουν αντίπαλους τραυματίες. Μια τελευταία πλευρική αντέφοδος των Ελλήνων δίνει το σύνθημα για την αρχή του τέλους αυτής της φοβερής σφαγής. Τα άρματα αποχωρώντας καταστρέφονται, άλλα από το Ελληνικό Πυροβολικό και άλλα γλιστρώντας και κατρακυλώντας στις πλαγιές του 731.
22 Μαρτίου 1941. Όλα μοιάζουν να τελειώνουν. Ο Μουσολίνι αποχωρεί ντροπιασμένος και αηδιασμένος, ενώ Ιταλοί κήρυκες παρουσιάζονται μπροστά από τις Ελληνικές γραμμές ζητώντας ανακωχή, για να μαζέψουν τα πτώματα τα οποία ανήλθαν στον εξωφρενικό αριθμό των 14.000! Ο Υπολοχαγός Λαυρεντίδης μεταβαίνει στο Ιταλικό στρατόπεδο, θέτοντας αυτός δικούς του όρους φυσικά, για την κατάπαυση του πυρός, οι οποίοι δε γίνονται δεκτοί από την Ιταλική πλευρά. Αποχωρώντας όμως, οι Ιταλοί δεν του έδεσαν τα μάτια ως όφειλαν. Έτσι είχε την ευκαιρία να σημειώσει σημαντικές θέσεις (καταυλισμούς, αποθήκες), για τις οποίες ενημέρωσε το Ελληνικό Πυροβολικό, το οποίο στη συνέχεια έκανε τη δέουσα χρήση αυτών των σημαντικών πληροφοριών. Και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.
Νύχτα 23 προς 24 Μαρτίου 1941: Τελευταία απόπειρα κατάληψης του υψώματος με διπλή επίθεση στις 01:30 και στις 03:00 τα χαράματα. Λόγω του μικρού αριθμού των αντρών και των λίγων πυρομαχικών που διέθεταν, η επίθεση αποκρούστηκε με μπουκάλια μολότωφ, τα οποία οι Έλληνες στρατιώτες τα έσκαγαν κυριολεκτικά πάνω στα πρόσωπα των Ιταλών στρατιωτών. Οι εξαγριωμένοι Έλληνες δε σταμάτησαν εκεί, αφού με τόσες ημέρες μάχης, η υπομονή τους είχε εξαντληθεί. Τους καταδίωξαν, πέρασαν τη χαράδρα με τους χιλιάδες νεκρούς κι έφτασαν – ω του θάρρους τους – μπροστά από τις ιταλικές γραμμές! Επικράτησε πανικός στο ιταλικό στρατόπεδο, αφού μόνο αυτό δεν περίμεναν να δουν: μια χούφτα Έλληνες να τραγουδούν σαν τρελοί μπροστά από τις ιταλικές γραμμές ειρωνικά και χλευαστικά το «Κορόιδο Μουσολίνι»! Φύγανε μετά από ώρα, στα πρώτα κροταλίσματα των Ιταλικών πολυβόλων.
26 Μαρτίου 1941: Η σωτήρια ημέρα ήρθε! Η Γιουγκοσλαβία από φιλοαξονική, εξαιτίας ενός πραξικοπήματος, εν μία νυκτί, προσφεύγει στο συμμαχικό στρατόπεδο. Εκτεθειμένοι λοιπόν οι Ιταλοί από τα ανατολικά, σταματούν τις επιθέσεις σε όλο το μέτωπο, οπότε και οι υπερασπιστές του 731 αποδεικνύονται αληθινοί νικητές και παίρνουν, μετά από μέρες, βαθιές ανάσες. Από περίπου 300 επέμειναν μόνο 70!
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η μάχη του υψώματος 731 έκρινε τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Αν οι Ιταλοί έσπαγαν τις Ελληνικές γραμμές, τότε ο Χίτλερ δε θα επέμβαινε στην Ελλάδα. Αντιθέτως όμως επενέβηκε και οι επιπτώσεις ήταν ιδιαιτέρως σοβαρές. Πιο συγκεκριμένα, καθυστέρησε να επέμβει αργότερα στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να τον πιάσει ο ρωσικός χειμώνας και να καθηλωθούν οι στρατιές του στα χιόνια και στις πολικές θερμοκρασίες.
Στο ύψωμα 731 δεν υπάρχουν πια βελανιδιές, αλλά το αίμα έχει ποτίσει βαθιά τη γη. Σε 17 ημέρες οι Ιταλοί εξαπέλυσαν περίπου 26 επιθέσεις. Τα πτώματά τους είχαν χρησιμεύσει για προπύργιο του ρημαγμένου λόφου. Πλέον ο τίτλος «731» είναι πλασματικός, αφού το ύψωμα έχει «κοντύνει» από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς και σήμερα ονομάζεται 729. Αυτοί όμως που πολεμούσαν επάνω του είχαν «ψηλώσει», είχαν αποδειχτεί πραγματικοί γίγαντες. Δικαίως λοιπόν οι «Φίλοι της Ιστορίας Ν. Καρδίτσας» έγειραν ένα μικρό μνημείο στο σημερινό 729, το οποίο θυμίζει τη σύγχρονη τιτανομαχία, που δυστυχώς ουδείς θυμάται και τιμά. Ας ελπίσουμε λοιπόν αυτές οι λίγες γραμμές να μας θυμίσουν τα κατορθώματα των προγόνων μας, ενθυμήσεις που τόσο έχουμε ανάγκη στις μέρες μας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :ΤΟΤΟΓΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
http://www.tideon.org/index.php/2012-02-03-08-49-48/1940-2/3671-731-9-3-1941
http://olympia.gr/2012/10/27/%cf%85%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b1-731-%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%b5%ce%b5%cf%83-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bc-%ce%bf%cf%80%cf%85%ce%bb%ce%b5%cf%83-9-3-1941/

Παραμύθι χωρίς όνομα - Πηνελόπη Δέλτα

Στο ΥΠΕΣ το πρώτο υπόμνημα της ΚΕΔΕ για τον "Καλλικράτη"

Κατατέθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)προς το υπουργείο Εσωτερικών το πρώτο υπόμνημα με προτάσεις για θεσμικές και αναπτυξιακές αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Το υπόμνημα σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων περιλαμβάνει 45 προτάσεις. Οι πιο σημαντικές αφορούν:

1. Μεταφορά της αρμοδιότητας των λαϊκών αγορών

2. Επανεξέταση του ασυμβίβαστου των δημάρχων

3. Ο χρόνος κατά τον οποίον δημόσιοι υπάλληλοι εκτελούν χρέη δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων δ.σ. να λογίζονται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

4. Να εξαιρεθεί το προσωπικό των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης από το υπάρχον πλαίσιο προσλήψεων για να μην παρατηρούνται ελλείψεις στο προσωπικό.

5. Ειδικά για τους δήμους μικρών νησιών και τους ορεινούς δήμους ζητείται να καταργηθεί η αναλογία 1/5, η δυνατότητα πρόσληψης εποχικών από δίμηνο να γίνει εξάμηνο και να προβλεφθεί αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας.

6. Να εξαιρεθεί από τους περιορισμούς της αναλογίας 1 προς 5 η πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών.

7. Σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους κάτω των 5.000 κατοίκων, ο δήμος να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις δήμων ή περιφερειών σε εταιρείες ειδικού σκοπού.

8. Σε περίπτωση λύσης ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ α' βαθμού το προσωπικό να μεταφέρεται, με την ίδια σχέση εργασίας, σε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις των δήμων, μετόχων ή νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου.

9. Πρόβλεψη δυνατότητας συμμετοχής δήμων σε υφιστάμενες αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που έχουν ως σκοπό την προαγωγή της υγείας, της κοινωνικής μέριμνας και της αλληλεγγύης στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

10. Να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να αξιοποιούν παλαιά κτίρια για να χρησιμοποιηθούν ως κοινωνικά κέντρα, στέγες αστέγων και κοινωνικές κατοικίες.

11. Να ανασταλούν έως 31 Δεκεμβρίου 2013 οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και της ακίνητης περιουσίας των δήμων και των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου, η οποία επισπεύδεται για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων κάθε μορφής.

12. Να μειωθεί το εργολαβικό όφελος από 18% σε 12%.

13. Να επαναφερθεί το τέλος παρεπιδημούντων.

14. Να επεκταθεί η ρύθμιση για τον συμψηφισμό οφειλών και να υπάρξει πρόβλεψη συγχώνευσης και αναστολής εκτέλεσης των ποινικών διώξεων για τις οφειλές των κοινωφελών επιχειρήσεων.

15. Να δοθεί δυνατότητα σύναψης δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για ποσό που δεν καλύπτεται από τον συμψηφισμό των οφειλόμενων με τους παρακρατηθέντες πόρους.

16. Να μην χρειάζεται κλήρωση, ούτε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για ορισμό επιτροπών διαγωνισμού.

17. Ο δήμαρχος ή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ή ο εντεταλμένος προϊστάμενος οργανικής μονάδας του δήμου να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις επιτάχυνσης του χρόνου ωρίμανσης ενός έργου.

18. Να αποσυνδεθεί ο χρόνος διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών από το χρόνο των ευρωεκλογώ


πηγη............http://okallikratis.blogspot.gr/2012/10/blog-post_27.html

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ 17 o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ



  Στο Ηράκλειο της Κρήτης  που πραγματοποιήθηκε φέτος το 17 ο Παννελλήνιο Συνέδριο εκλεγμένων γυναικών στην Τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού  "Η Αθηνά", συμμετείχε η Επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας  ΔΗ.Σ.Ω. Κα Βαρνάβα Ελένη εκπροσωπώντας το Δήμο Ωρωπού μαζί με την Κα Αφδονιάτη Ευαγγελία Τοπική Σύμβουλο Νέων Παλατίων. Θέμα  του Συνεδρίου ," Γυναίκες στην Πολιτική από την Πραξαγόρα στον καιρό  του Μνημονίου".
Παρά τον ενδιαφέρον της θεματολογίας που αναπτύχθηκε από τους ομιλιτές και την προσπάθεια φιλοξενίας που καταβλήθηκε από τους υπεύθυνους της οργάνωσης του Συνεδρίου η προσέλευση των αιρετών γυναικών ήταν μειωμένη καθώς όπως φαίνεται η οικονομική κρίση και το αβέβαιον  μέλλον πλήττουν την ελληνική οικογένεια.
      Αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντα θέματα όπως
1. η καταστατική θέση των αιρετών,
2. ο οικονομικός προγραμματισμός και αναπτυξιακή πολιτική στους ΟΤΑ,
3. καλές πρακτικές στην πρόληψη και υγεία του τοπικού πληθυσμού,
4. κοινωνική πολιτική και καλές πρακτικές στη διαχείρηση των τοπικών προβλημάτων,
5. διοικητικές λειτουργίες και αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων
6. εθελοντισμός και απασχόληση ανθρωπίνου δυναμικού στην τοπική κοινωνία,
7. αξιοποίηση πολιστικής κληρονομιάς και τοπικής τουριστικής ανάπτυξης,
8. επιχειρηματικότητα και ανάδειξη τοπικών προιόντων.
Το Συνέδριο έκλεισε με  βιντεο με θέμα "Συχρονές Κύπριες-Παράδειγμα διακοινοτικής Συνεργασίας
Ακολούθησαν ξεναγήσεις στα Μουσεία της πόλης και στα Ενετικά Τείχη που προκάλεσαν το ιδιαίτερον ενδιαφέρον
των συνέδρων.
Οσον αφορά την καταστατική θέση των αιρετών  τονίστηκε οτι με την εφαρμογή του Καλλικράτη ,υπάρχει κίνδυνος η οικονομική κρίση και τα συσσωρευμένα προβλήματα να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι το σύστημα απευθύνεται σε καιροσκόπους και όχι σε καταξιωμένους ανθρώπους με αξιοπρέπεια με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να συμμετέχουν άνθρωποι  σοβαροί που θα ήθελαν να προσφέρουν στα κοινά. Όσον αφορά τη μικρή συμμετοχή των αιρετων γυναικών στα Δημοτικά Συμβούλια  , παρά το γεγονός της ποσόστωσης  στα εκλογικά ψηφοδέλτια σημαντική αιτία  όπως αναφέρθηκε ,αποτελεί  κυρίως η  έλλειψη πολιτικής παιδείας στις γυναίκες.
 Οι Δήμοι  έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο σήμερα  κάτω από τις δύσκολες και δυσοίωνες συνθήκες που ζεί η χώρα μας.Είναι υπεύθυνοι  πρώτα πρώτα  για να  μπορέσουν να λειτουργήσουν όσο το δυνατό προς ώφελος των πολιτών ,να προγραμματίσουν την αύξηση των  εσόδων και  τη μείωση των εξόδων τους.Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον πρωτογενή  παράγοντα με πιστοποιημένα προιόντα που να προωθούνται στην ντόπια και ξένη αγορά. Ήδη έχει ιδρυθεί στην Κρήτη   δίκτυο πιστοποιημένων εστιατορίων και το Κρητικό μπακάλικο που διαθέτουν Κρητικά πιστοποιημένα προιόντα και εκτός Κρήτης. Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού ,η συνεργασία με άλλους Δήμους για τη δημιουργία Φεστιβάλ προιόντων και προβολής της παραδοσης έχει δοκιμαστεί και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.Σπουδαίο ρόλο μπορουν να διαδραμματίσουν αν αξιοποιηθούν τα μονομάτια της Φύσης και οι Αρχαιολογικοί χώροι.Μια προσπάθεια ανάδειξη μιας περιοχής ως τουριστικού προορισμού ήταν η περίπτωση του Φεστιβάλ των Ματάλων και η αξιοποίηση του Νησιού της Σπιναλόνγκας. Μεγάλη σημασία για την οικονομία στο Δήμο  έχει και η αξιοποιήση  των ΑΠΕ,του Ηλιακού και του Αιολικού Δυναμικού ενώ στόχο πρέπει να έχει  ο κάθε Δήμος το σχεδιαμό για τα απορρίματα  ,το βιολογικό καθαρισμό το εργοστάσιο επεξεργασίας και κομποστοποίησης.
Επειδή ακριβώς σήμερα οι ανάγκες για την προστασία του πολίτη σε θέματα υγείας αλλά και κοινωνικής πολιτικής είναι αυξημένες αφού πολλές οικογένειες βρίσκονται σε δυσχερη θέση, ο Δήμος είναι ο πιο κατάλληλος φορέας για να φροντίσει να προστατεύσει τους πολίτες του , δεδομένου ότι γνωρίζει τα τοπικά προβλήματα και μπορεί να συνεργάζεται και με άλλους τοπικούς φορείς και την εκκλησία.Στον τομέα της Υγείας επειδή είναι καλύτερη η πρόληψη από τη θεραπεία οι Δήμοι με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες θα πρεπει να καλύπτουν ελείμματα υγείας σε ανασφάλιστους ,ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μονογονεικές οικογένειες ,απόρους.Εχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί το Εθνικό Διαδημοτικό  Δίκτυο Υγείας Πόλεων -Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠ-ΠΥ) που αναλαμβάνει την ενημέρωση και την προληπτική ιατρική των πολιτών . Οι Δήμοι δεν έχουν παρά να υλοποιήσουν όλα ή ένα μέρος από τα προγράμματά του τα οποία πράγματικά καλύπτουν πολλούς τομείς της περίθαλψης από τα σχολεία ως τα Καπη, με προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, κάρτα υγείας στους μαθητές ,ενημέρωση για το κάπνισμα και τη διατροφήκ.α.
Στη διαχείρηση των κοινωνικών προβλημάτων οι Δήμοι  μπορεί να προγραμματίζουν δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο το Κοινωνικό Φαρμακείο το Κοινωνικό Φροντιστήριο τη Βοήθεια στο Σπίτι. Η δημιουργία ξενώνων αστέγων ,ή κακοποιημένων γυναικών , καθώς και  η  Κοινωφελής εργασία σε κρατουμένους και προσφοράς  σε αυτούς της Δια Βιου Μάθησης   όπως και η λειτουργία  Ειδικού Σχολείου είναι δυνατόν να υλοποιηθούν  από προγράμματα ΕΣΠΑ.
Όμως η κοινωνική προσφορά  όταν οργανώνεται και λειτουργεί σε εθελοντική βάση  αποτελεί την αφαλιστική δικλείδα για την κοινωνική συνοχή και τη διοχέτευση των ανθρωπιστικών συναισθημάτων της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς το συνάνθρωπό μας. Για να αποτελέσει παράγοντα πραγματικής βοήθειας θα πρέπει να οργανωθεί μέσα από το Δήμο με τη  δημιουργία Μητρώου Εθελοντών και εν τέλει τη δημιουργίας μιας Χαρτας Εθελοντισμού που θα αποτελεί  ένα κανόνα λειτουργίας .
Οι Δήμοι σήμερα έχουν επιφορτιστεί με πολλα προβλήματα και πάρα πολλές αρμοδιότητες για να γίνει πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό το υπαλληλικό προσωπικό  ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου Δήμου θα εκδοθεί  σύντομα Προεδρικό Διάταγμα , με θέμα το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης Ανθρωπίνου Δυναμικού που αποτελεί μια πρόταση Μέτρων Βελτίωσης και Διοικητικής Οργάνωσης .
Ο Καλλικρατικός Δήμος οφείλει να βάλει σαν κέντρο του τον πολίτη, να ανοχτεί σε αυτόν να τον κάνει να νιώσει μέλος της πόλης ,να αφουγκραστεί τα μεγάλα προβλήματα , να δώσει την αξιοπιστία της χρηστής διαχείρησης.
Οι γυναίκες σε όλους τους τομείς με την οργανωτικότητά τους ,την υπευθυνότητάς τους και τον εθελοντισμό τους  μπορούν να προσφέρουν στην υλοποίση πολλών προγραμμάτων με επιτυχία. Η Πραξαγόρα του  σήμερα  μπορεί και ωφείλει με την αποφασιστικότητα, που τη διακρίνει ,την έξυπνη διαχείρηση στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων  ,  τον αλτρουισμό και την αγωνιστικότητα της  για το κοινόν συμφέρον ,να δώσει το στίγμα της , να γεφυρώσει αντιθέσεις και ανταγωνισμούς και να
να γίνει ο συνεκτικός δεσμός της πόλης της.


 Ελένη Βαρνάβα -Καραγιάννη
Δημοτική Σύμβουλος
Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας ΔΗ.Σ.Ω.
Φιλόλογος
 Απάντηση Προώθηση

visitors

free counters