Εύκολο ψωμί κάθε στιγμή! photo G.Detsis
|
Στην Ελλάδα, οι δικές μας γιαγιάδες έψηναν αυτές τις πίτες σε μεταλλικές ή πέτρινες, ευθείες ή καμπυλωτές ,επιφάνειες που τις έλεγαν σάτσι ή τσερέπι και τις ζέσταιναν πάνω στη πυροστιά (τρίγωνο στήριγμα) του τζακιού.
Στην Ανατολία, ακουμπούν τις πίτες -με τη βοήθεια ενός στρογγυλού μαξιλαριού- στα πυρωμένα τοιχώματα των πέτρινων υπόγειων ξυλόφουρνων ή στα καμπυλωτά μεταλλικά τους σκεπάσματα. Η ζύμη κολλά στα σχεδόν κάθετα τοιχώματα και δεν πέφτει. Ψήνεται και ανοίγει σαν σεντόνι.
Στον Λίβανο οι πίτες αυτές είναι το καθημερινό τους ψωμί, για την ακρίβεια είναι το πηρούνι τους, γιατί με ένα κομμάτι πίτα παίρνουν από την πιατέλα κάθε μπουκιά τους. Τρώνε με τα χέρια γιατί θεωρούν πως έτσι ταϊζουν με σεβασμό το σώμα τους.
Εψαχνα τις kibbeh pie όταν πέτυχα ένα βίντεο για αραβική πίτα και άρχισα να σκέφτομαι το θέμα. Εψαξα πολύ και βρήκα διαφορετικές τεχνικές που έχουν εφεύρει οι άνθρωποι για το ψήσιμο τους. Είμαι ενθουσιασμένη από τότε που έμαθα να τις φτιάχνω. Ιδιαίτερα με τον 2ο τρόπο που δείχνω στο βίντεο. Είναι πιο αποτελεσματικός και εντυπωσιάζει παιδιά και φίλους. Σας μετατρέπει στον Χουντίνι της κουζίνας!
Τα πλεονεκτήματα αυτού του ψωμιού πολλά. Είναι σαφώς οικονομικότερο το ψήσιμο του από το να ανάψουμε φούρνο για να ψήσουμε ένα γρήγορο ψωμί μπύρας ή σόδας, είναι σαφώς πιο υγιεινό ψωμί γιατί δεν έχει διογκωτικά και επιπλέον είναι πολύ βολικό το σχήμα του, γιατί έχει πολλές χρήσεις:
- μπορούμε να τυλίξουμε σουβλάκια
- να κάνουμε ρολό σάντουιτς για το γραφείο ή το σχολείο
- να φτιάξουμε τσιπς ή κρακεράκια ή γαλέτες -πείτε τα όπως θέλετε- ανοίγοντας στη μέση και ψήνοντας λίγο ακόμα να στεγνώσουν
- να φτιάξουμε ατομικές πίτσες με λεπτή ζύμη και το καλύτερο για μένα:
- να στρώσουμε σε πιατέλα και να σερβίρουμε πάνω του ένα ψητό κρέας που θα το ποτίσει με τους πεντανόστιμους χυμούς!
Θέλω πολύ να δοκιμάσετε και να έρθετε να μου πείτε τις εντυπώσεις σας. Θέλει να ενώσετε αλεύρι και νερό σε ένα μαλακό ζυμάρι, να ανοίξετε τα μπαλάκια ζύμης στρογγυλά πιτάκια και να παίξετε με το ψήσιμό τους. Λέω πως μπορείτε να μάθετε την τεχνική και θα μπορείτε να ετοιμάσετε ψωμί, αρκεί να έχετε αλεύρι και μια εστία φωτιάς. Λέω πως μέσα από τα δικά σας χέρια μπορεί να συνεχίσει να διαιωνίζεται η σοφία του κόσμου. Τόσο σημαντική είναι αυτή η συνταγή. Τόσο ουσιαστικό είναι το χριστουγεννιάτικο δώρο του TasteFULL σε όλες τις οικογένειες.
Δείτε το βίντεο και ελάτε πιο κάτω για τις λεπτομέρειες και τα σημεία προσοχής
Υλικά για 6-7 πίτες
- μία κούπα αλεύρι μαλακό
- μισή κούπα νερό (χλιαρό καλύτερα)
- λίγο αλάτι
- λίγο λάδι (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Φτιάξτε ζυμάρι ενώνοντας τα υλικά. Το λάδι κάνει πιο νόστιμη τη ζύμη. Μπορείτε να ζυμώσετε στο χέρι ή στο μίξερ με το Κ εξάρτημα. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται το αλεύρι για να γίνει ζύμη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γενικός κανόνας για το μαλακό αλεύρι είναι η προσθήκη νερού, στη μισή ποσότητα όγκου. Η ζύμη θα πρέπει να μην κολλά στα χέρια αλλά να είναι μαλακή και καλοζυμωμένη. Αν έγινε πολύ μαλακή, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.
Έχω χρησιμοποιήσει μαλακό και σκληρό αλεύρι και προτιμώ το μαλακό. Ίσως να μπορεί να γίνει και με άλλα αλεύρια (πχ κίτρινο σταρένιο) ή μίγματα αλευριών, δεν έχω δοκιμάσει.
Συνηθίζω να την ζυμώνω στο μίξερ και να την ανοίγω στο χέρι. Μοιράστε σε μπαλάκια 50 γρ. το καθένα και αφήστε να σταθούν για 5 λεπτά.
Ανοίξτε τα μπαλάκια ζύμης σε πίτες με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη. Αν δεν έχετε, είναι ένα πολύ χρήσιμο εξάρτημα, βάλτε το στη λίστα δώρων της κουζίνας σας. Στο βίντεο δείχνω πως ανοίγουν στρογγυλές οι πίτες. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην κάνει τσακίσματα η ζύμη στο άνοιγμα, γιατί σ'αυτά τα σημεία η ζύμη θα κολλήσει όταν μπει για ψήσιμο και δεν θα περάσει ο ατμός ανάμεσα.
Ανοίξτε τις όλες μαζί και αν δεν έχετε χώρο βάλτε τις τη μία πάνω στην άλλη με αλευρωμένο χαρτί αντικολλητικό ανάμεσα.
Ξεκινήστε το ψήσιμο. Προσωπικά προτιμώ τον 2ο τρόπο. Να τινάζετε καλά τις πίτες από το περιτό αλεύρι γιατί όταν τις βάζετε στη σχάρα πέφτει αλεύρι πάνω στην καυτή εστία και αρχίζει να "καπνίζει". Ευτυχώς αυτό συμβαίνει στην 5η ή 6η πίτα, όχι πιο πριν.
Η φωτιά να είναι δυνατή, στο 9 στην αρχή. Σταδιακά όταν όλα θερμαίνονται πιο πολύ, διατηρείστε την στο 7-8.
Οι πίτες μόλις βγουν από τη φωτιά είναι μαλακές. Αν τις αφήσετε έτσι στεγνώνουν. Έχω δει πως στην Ινδία συνηθίζουν να τις αλείφουν με ghee (κλαριφιέ βούτυρο) αμέσως μετά το ψήσιμο και να τις τρώνε έτσι για πρωϊνό.
Εγώ τις ετοιμάζω πριν το φαγητό και τις σερβίρω σαν ψωμί. Όσες περισσέψουν, τις τυλίγω σε χαρτί κουζίνας και σε σακούλα τροφίμων και βάζω στο ψυγείο. Αν κάνετε πολλές, μπορείτε να τις καταψύξετε, μετά το ψήσιμο, με μεμβράνη ανάμεσα.
Πηγή: http://tastefull.gr
Πηγή: http://tastefull.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου