Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ 17 o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ



  Στο Ηράκλειο της Κρήτης  που πραγματοποιήθηκε φέτος το 17 ο Παννελλήνιο Συνέδριο εκλεγμένων γυναικών στην Τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού  "Η Αθηνά", συμμετείχε η Επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας  ΔΗ.Σ.Ω. Κα Βαρνάβα Ελένη εκπροσωπώντας το Δήμο Ωρωπού μαζί με την Κα Αφδονιάτη Ευαγγελία Τοπική Σύμβουλο Νέων Παλατίων. Θέμα  του Συνεδρίου ," Γυναίκες στην Πολιτική από την Πραξαγόρα στον καιρό  του Μνημονίου".
Παρά τον ενδιαφέρον της θεματολογίας που αναπτύχθηκε από τους ομιλιτές και την προσπάθεια φιλοξενίας που καταβλήθηκε από τους υπεύθυνους της οργάνωσης του Συνεδρίου η προσέλευση των αιρετών γυναικών ήταν μειωμένη καθώς όπως φαίνεται η οικονομική κρίση και το αβέβαιον  μέλλον πλήττουν την ελληνική οικογένεια.
      Αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντα θέματα όπως
1. η καταστατική θέση των αιρετών,
2. ο οικονομικός προγραμματισμός και αναπτυξιακή πολιτική στους ΟΤΑ,
3. καλές πρακτικές στην πρόληψη και υγεία του τοπικού πληθυσμού,
4. κοινωνική πολιτική και καλές πρακτικές στη διαχείρηση των τοπικών προβλημάτων,
5. διοικητικές λειτουργίες και αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων
6. εθελοντισμός και απασχόληση ανθρωπίνου δυναμικού στην τοπική κοινωνία,
7. αξιοποίηση πολιστικής κληρονομιάς και τοπικής τουριστικής ανάπτυξης,
8. επιχειρηματικότητα και ανάδειξη τοπικών προιόντων.
Το Συνέδριο έκλεισε με  βιντεο με θέμα "Συχρονές Κύπριες-Παράδειγμα διακοινοτικής Συνεργασίας
Ακολούθησαν ξεναγήσεις στα Μουσεία της πόλης και στα Ενετικά Τείχη που προκάλεσαν το ιδιαίτερον ενδιαφέρον
των συνέδρων.
Οσον αφορά την καταστατική θέση των αιρετών  τονίστηκε οτι με την εφαρμογή του Καλλικράτη ,υπάρχει κίνδυνος η οικονομική κρίση και τα συσσωρευμένα προβλήματα να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι το σύστημα απευθύνεται σε καιροσκόπους και όχι σε καταξιωμένους ανθρώπους με αξιοπρέπεια με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να συμμετέχουν άνθρωποι  σοβαροί που θα ήθελαν να προσφέρουν στα κοινά. Όσον αφορά τη μικρή συμμετοχή των αιρετων γυναικών στα Δημοτικά Συμβούλια  , παρά το γεγονός της ποσόστωσης  στα εκλογικά ψηφοδέλτια σημαντική αιτία  όπως αναφέρθηκε ,αποτελεί  κυρίως η  έλλειψη πολιτικής παιδείας στις γυναίκες.
 Οι Δήμοι  έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο σήμερα  κάτω από τις δύσκολες και δυσοίωνες συνθήκες που ζεί η χώρα μας.Είναι υπεύθυνοι  πρώτα πρώτα  για να  μπορέσουν να λειτουργήσουν όσο το δυνατό προς ώφελος των πολιτών ,να προγραμματίσουν την αύξηση των  εσόδων και  τη μείωση των εξόδων τους.Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον πρωτογενή  παράγοντα με πιστοποιημένα προιόντα που να προωθούνται στην ντόπια και ξένη αγορά. Ήδη έχει ιδρυθεί στην Κρήτη   δίκτυο πιστοποιημένων εστιατορίων και το Κρητικό μπακάλικο που διαθέτουν Κρητικά πιστοποιημένα προιόντα και εκτός Κρήτης. Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού ,η συνεργασία με άλλους Δήμους για τη δημιουργία Φεστιβάλ προιόντων και προβολής της παραδοσης έχει δοκιμαστεί και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.Σπουδαίο ρόλο μπορουν να διαδραμματίσουν αν αξιοποιηθούν τα μονομάτια της Φύσης και οι Αρχαιολογικοί χώροι.Μια προσπάθεια ανάδειξη μιας περιοχής ως τουριστικού προορισμού ήταν η περίπτωση του Φεστιβάλ των Ματάλων και η αξιοποίηση του Νησιού της Σπιναλόνγκας. Μεγάλη σημασία για την οικονομία στο Δήμο  έχει και η αξιοποιήση  των ΑΠΕ,του Ηλιακού και του Αιολικού Δυναμικού ενώ στόχο πρέπει να έχει  ο κάθε Δήμος το σχεδιαμό για τα απορρίματα  ,το βιολογικό καθαρισμό το εργοστάσιο επεξεργασίας και κομποστοποίησης.
Επειδή ακριβώς σήμερα οι ανάγκες για την προστασία του πολίτη σε θέματα υγείας αλλά και κοινωνικής πολιτικής είναι αυξημένες αφού πολλές οικογένειες βρίσκονται σε δυσχερη θέση, ο Δήμος είναι ο πιο κατάλληλος φορέας για να φροντίσει να προστατεύσει τους πολίτες του , δεδομένου ότι γνωρίζει τα τοπικά προβλήματα και μπορεί να συνεργάζεται και με άλλους τοπικούς φορείς και την εκκλησία.Στον τομέα της Υγείας επειδή είναι καλύτερη η πρόληψη από τη θεραπεία οι Δήμοι με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες θα πρεπει να καλύπτουν ελείμματα υγείας σε ανασφάλιστους ,ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μονογονεικές οικογένειες ,απόρους.Εχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί το Εθνικό Διαδημοτικό  Δίκτυο Υγείας Πόλεων -Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠ-ΠΥ) που αναλαμβάνει την ενημέρωση και την προληπτική ιατρική των πολιτών . Οι Δήμοι δεν έχουν παρά να υλοποιήσουν όλα ή ένα μέρος από τα προγράμματά του τα οποία πράγματικά καλύπτουν πολλούς τομείς της περίθαλψης από τα σχολεία ως τα Καπη, με προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, κάρτα υγείας στους μαθητές ,ενημέρωση για το κάπνισμα και τη διατροφήκ.α.
Στη διαχείρηση των κοινωνικών προβλημάτων οι Δήμοι  μπορεί να προγραμματίζουν δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο το Κοινωνικό Φαρμακείο το Κοινωνικό Φροντιστήριο τη Βοήθεια στο Σπίτι. Η δημιουργία ξενώνων αστέγων ,ή κακοποιημένων γυναικών , καθώς και  η  Κοινωφελής εργασία σε κρατουμένους και προσφοράς  σε αυτούς της Δια Βιου Μάθησης   όπως και η λειτουργία  Ειδικού Σχολείου είναι δυνατόν να υλοποιηθούν  από προγράμματα ΕΣΠΑ.
Όμως η κοινωνική προσφορά  όταν οργανώνεται και λειτουργεί σε εθελοντική βάση  αποτελεί την αφαλιστική δικλείδα για την κοινωνική συνοχή και τη διοχέτευση των ανθρωπιστικών συναισθημάτων της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς το συνάνθρωπό μας. Για να αποτελέσει παράγοντα πραγματικής βοήθειας θα πρέπει να οργανωθεί μέσα από το Δήμο με τη  δημιουργία Μητρώου Εθελοντών και εν τέλει τη δημιουργίας μιας Χαρτας Εθελοντισμού που θα αποτελεί  ένα κανόνα λειτουργίας .
Οι Δήμοι σήμερα έχουν επιφορτιστεί με πολλα προβλήματα και πάρα πολλές αρμοδιότητες για να γίνει πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό το υπαλληλικό προσωπικό  ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου Δήμου θα εκδοθεί  σύντομα Προεδρικό Διάταγμα , με θέμα το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης Ανθρωπίνου Δυναμικού που αποτελεί μια πρόταση Μέτρων Βελτίωσης και Διοικητικής Οργάνωσης .
Ο Καλλικρατικός Δήμος οφείλει να βάλει σαν κέντρο του τον πολίτη, να ανοχτεί σε αυτόν να τον κάνει να νιώσει μέλος της πόλης ,να αφουγκραστεί τα μεγάλα προβλήματα , να δώσει την αξιοπιστία της χρηστής διαχείρησης.
Οι γυναίκες σε όλους τους τομείς με την οργανωτικότητά τους ,την υπευθυνότητάς τους και τον εθελοντισμό τους  μπορούν να προσφέρουν στην υλοποίση πολλών προγραμμάτων με επιτυχία. Η Πραξαγόρα του  σήμερα  μπορεί και ωφείλει με την αποφασιστικότητα, που τη διακρίνει ,την έξυπνη διαχείρηση στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων  ,  τον αλτρουισμό και την αγωνιστικότητα της  για το κοινόν συμφέρον ,να δώσει το στίγμα της , να γεφυρώσει αντιθέσεις και ανταγωνισμούς και να
να γίνει ο συνεκτικός δεσμός της πόλης της.


 Ελένη Βαρνάβα -Καραγιάννη
Δημοτική Σύμβουλος
Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας ΔΗ.Σ.Ω.
Φιλόλογος
 Απάντηση Προώθηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters