Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

ΚΆΛΑΜΟΣ-ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ ΠΛΗΓΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ

ΚΆΛΑΜΟΣ-ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ
ΠΛΗΓΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ
Το τριήμερο του 15 Αύγουστου ήταν δραματικό για τους κατοίκους του Καλάμου και του Καπανδριτίου.Ενώ ακόμα ο απολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί αφού ακόμα εστίες φωτιάς παραμένουν άσβεστες και μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με τα γιατί να φτάσουμε φέτος σε αυτήν την καταστροφή ,ούτε να επιρίψω ευθύνες ,αλλά ούτε να προτείνω λύσεις. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που χρήζει ανάληψης ευθυνών και ευρύτερου σχεδιασμού.Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να καταστρώσουν και να υλοποιήσουν σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα. Δεν αποτελούν δικαιολογία ό,τι πρόκειται για σκόπιμες ενέργειες , ούτε ότι φταίει ο άνεμος ή η αλλαγή των κλιματολολογικών συνθηκών.Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι , εμείς τι κάνουμε;
Ζήσαμε αυτές τις μέρες ένα ακύρηκτο πόλεμο . Άνθρωποι έφευγαν για να σωθούν, άλλοι έχασαν τα σπίτια τους άλλοι πάλευαν για να σώσουν τις περιουσίες τους. Τα αποκαϊδια και οι καπνοί γέμισαν τον ουρανό ενώ τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης εκκωφαντικά και επίμονα επιτελούσαν το έργο τους προκαλώντας την αγωνία για το αποτέλεσμα αφού ο άνεμος περιέφερε τη φωτιά κατά το δοκούν.Οι πυροσβέστες υπερέβαλαν εαυτό. Μέρες θλίψης και πόνου για μια οικολογική καταστροφή που θα επηρεάσει όλους μας. Μου θύμισε μέρες '74 στην Κύπρο.
Όμως αυτό που προέχει τώρα είναι να δώσουμε πνοή στο δάσος και να συνεργαστούμε για να πρασινίσει και πάλι ο χώρος μας. Πρέπει να προγραμματιστεί μια αναδάσωση για να έχουμε μέλλον σε αυτόν τον τόπο που αποτελεί ένα πνεύμονα όχι μόνο για μας αλλά και για όλη την Αθήνα και ένα τουριστικό προορισμό που μπορεί να προσπορίσει οικονομικά ωφέλη.
Όπως λέγεται η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Γι' αυτό σήμερα που από το Καπανδρίτι πήγα στον Ωρωπό με θλίψη παρατήρησα, ότι όλη η διαδρομή είναι γεμάτη χορτάρια. Μήπως πρέπει να κοπούν πριν θρηνήσουμε και άλλες καταστροφές; Η ολιγωρία μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Χρειάζεται λιγότερος κόπος για να αντιμετωπίσεις προλαμβαίνοντας μιαν καταστροφή παρά όταν εμφανιστεί και αφήσει τα σημάδια της.
Ελένη Καραγιάννη- Βαρνάβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters