Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821

Οι Κύπριοι αγωνιστές ήταν παρόντες και στον αγώνα του 1821,σε διάφορα σώματα.
Εκατοντάδες εθελοντές μετέβησαν και πολέμησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, πολλοί εκ των οποίων έδωσαν τη ζωή τους ενώ άλλοι επέστρεψαν φτωχοί, αφανείς και πληγωμένοι.
Υπήρχε μάλιστα και λόχος Κυπρίων με την ξεχωριστή πολεμική του σημαία στην οποία αναγράφεται "ΣΗΜΕΑ ΕΛΗΝΗΚΙ-ΠΑΤΡΗΣ ΚΗΠΡΟΥ"
Γνωστή είναι επίσης και η συμμετοχή των Κυπρίων στην Ιώνιον Φάλαγκα.
Τεράστια ήταν δε και η οικονομική ενίσχυση του Αγώνα, από την Κύπρο μας, με τροφοδοσίες πλοίων, δωρεές χρημάτων και υλικών, προμήθειες, κάλυψη και απόκρυψη αγωνιστών από τους Τούρκους κ.α.
Επίσης να μη λησμονούμε και τους διωγμούς στην ίδια την Κύπρο. Πραγματοποιήθηκαν μεγάλης κλίμακας σφαγές σημαινόντων Κυπρίων με δημεύσεις και αρπαγές περιουσιών, λεηλασίες εκκλησιών, μοναστηριών και σπιτιών.
Οι σφαγές ήταν τόσο φρικαλέες και καθοριστικές που η Κύπρος υπέκυψε αιμόφυρτη πριν καν σηκώσει κεφάλι με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να δημιουργηθεί εντός Κύπρου ισχυρός πυρήνας επανάστασης.
Η Κύπρος μας, πλήρωσε άλλη μια φορά με αίμα την θέληση για Λευτεριά. Όμως ο μαχητικός Κυπριακός λαός με παρακαταθήκη τους αγώνες του παρελθόντος και την απελευθέρωση της Ελλάδας, θα δήλωνε και στο μέλλον παρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters