Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Το μέλλον των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων

Μιχάλης Οικονομάκος
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της διημερίδας για τις Κοινωνικές Συνεταιρικές Επιχειρήσεις, στο κτήριο της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, από την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της πράξης: “Δημιουργία και Λειτουργία Κεντρικού Μηχανισμού Υποστήριξης για την ανάπτυξη και προώθηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν. Σ. Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας”.  Η σημερινή ημερίδα είχε ως θέμα: “Το μέλλον των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων – Προβληματισμοί, προτάσεις και προοπτικές“.
Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος, Γιώργος Μπιτσικώκος, ενώ την έναρξη έκανε με τον χαιρετισμό της η Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα και Εντεταλμένη Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Καλλιόπη Σταυροπούλου, η οποία στη συνέχεια μίλησε αποκλειστικά στο we24λέγοντας: “Η Κοινωνική Οικονομία είναι ένας τρίτος πυλώνας της οικονομίας ανάμεσα στο κράτος και την αγορά και άρα η ενεργοποίηση κι η δημιουργία πολλών Κοιν. Σ. Επ. θα μπορέσουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, με την έννοια ότι οι ίδιοι άνεργοι συνεταιρίζονται, βλέπουν τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν σε έναν τομέα.
Φτιάχνουν έναν αυτόνομο, αυτοδιοίκητο συνεταιρισμό με απόλυτα δημοκρατικά μέτρα κι έτσι απασχολούνται. Η Περιφέρεια θα συνδράμει σε αυτό το εγχείρημα, βοηθώντας μέσω των Περιφερειακών Μηχανισμών, με εργαλεία χρηματοδότησης. Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που θα μας δώσει το υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση, για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες”.
Στην ημερίδα μίλησαν ο Συντονιστής Πράξης, Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος, ο Πρόεδρος Κοιν. Σ. Επ.Παναγιώτης Μούρτζης, ο Γραμματέας του Συνεταιρισμού Γονέων κι εκπαιδευτικών Χαλανδρίου,Νικόλαος, Σαραφιανός, ο Πρόεδρος Κοινωνικού Συνεταιρισμού “Άνεμος Ανανέωσης”, Νίκος Χρυσόγελος, η Πρόεδρος ΕΕΔΕΓΕ (Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Στελεχών Επιχειρηματικών Φορέων), Σοφία Οικονομάκου,  ο Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Συνεργάτης Περιφέρειας Αττικής, Νίκος Ψημμένος και ο ειδικός σύμβουλος του ΒΕΠ,Γιώργος Ν. Χαλόφτης.
Ο κ. Χαλόφτης δήλωσε στο we24: “Το φαινόμενο του Κοινωνικού Συνεταιρισμού είναι ένα μοντέλο που έχει εφαρμοσθεί με μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία και στη Γαλλία. Το νομοθετικό πλαίσιο έχει οριοθετηθεί, πλέον, και στην Ελλάδα, φυσικά, όμως, άλλες χώρες προχώρησαν σε ανάλογες χρηματοδοτήσεις γρήγορα. Είναι ο εναλλακτικός τρόπος μέσω της ένωσης κάποιων ανθρώπων με κοινά χαρακτηριστικά, για να συνεισφέρουν, σύμφωνα με το γνωστικό τους αντικείμενο, στο κοινωνικό σύνολο.
Για παράδειγμα, η Κοιν. Σ.Επ. που ασχολείται με την καλλιέργεια, η “Νέα Γη, που είναι πολύ επιτυχημένη. Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι, αλλά πρέπει να μπορούν να συνεργαστούν. Αφορά κυρίως ανθρώπους που προέρχονται από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και χρόνια άνεργους. Μέσω της Ένωσης αυτής και της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος από τον ΟΑΕΔ, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να σταθούν στα πόδια τους”.
koin-sep
Στη συνέχεια, ο κ. Χαλόφτης ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους για τις Μορφές της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχερίσης, οι οποίες είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης (καιΚοι.Σ.Π.Ε), οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας, και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού.
Τέλος, στάθηκε στα κίνητρα για τη σύσταση μιας Κοιν. Σ. Επ., υπογραμμίζοντας: “Δεν υπόκειται σεφορολογία εισοδήματος για το ποσοστό του αποθεματικού, και των δραστηριοτήτων της καθώς και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα του μέλους δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις.
Οι εργαζόμενοι των Ευάλωτων Ομάδων Πληθυσμού συνεχίζουν να λαμβάνουν τα κοινωνικά επιδόματαταυτόχρονα με την αμοιβή τους. Η παρακράτηση φόρου για τις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού γίνεται μέσω του πρώτου κλιμακίου εισοδήματος και δεν υπόκεινται σε περαιτέρω φορολογική υποχρέωση. Έχουν πρόσβαση στο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. και στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ, πρώην ΤΕΜΠΜΕ). Έχουν δυνατότητα απ’ ευθείας συμβάσεων μέσω των υπόΔημοσίων Συμβάσεων Κοινωνικής Αναφοράς. (ν.4019/2011, άρθρο 16)”.
Τα δικαιολογητικά Σύστασης είναι τα εξής:
  • Καταστατικό ίδρυσης (Υπάρχει και πρότυπο καταστατικό).
  • Αίτηση εγγραφής (ηλεκτρονική και έντυπη) στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας.
  • Υπεύθυνη Δήλωση κάθε μέλους περί συμμετοχής ή μη σε άλλη Κοιν. Σ. Επ..
  • Σχετικά δικαιολογητικά για τις περιπτώσεις των Ευάλωτων Ομάδων Πληθυσμού.
Μοιραστείτε το..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters