Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΙΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1920




Δελτίο Τύπου
του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας
κατά των Γυναικών
  
                                                                                         

Σε μια εποχή που κατακλύζεται από ακραίες βιαιότητες με διάχυτη την πραγματική ή συμβολική απειλή της βίας γύρω μας, είναι ανάγκη να κοιτάξουμε κατάματα τα αποκρουστικά της πρόσωπα, να αναγνωρίσουμε τα βαθύτερα αίτια, τη μεταξύ τους αλληλουχία και να δράσουμε αποφασιστικά.
Η βία κατά των γυναικών αποτελεί πλέον ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Είναι γεγονός ότι σημαντικά βήματα προόδου, μικρά ή μεγάλα, έχουν γίνει ως προς τη νομοθεσία, την αντιμετώπιση και την κοινωνική πολιτική για την στήριξη των θυμάτων.
Όμως, η αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών, (όπως καταδεικνύει πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη, FRA 2014, σύμφωνα με την οποία 1 στις 4 γυναίκες είναι θύμα βίας), παραπέμπει σε ένα σκοτεινό αριθμό εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών και στη χώρα μας που παραμένουν μόνες και αβοήθητες στη σιωπή, με την ‘κρίση’ συνεχώς να επιδεινώνει την κατάσταση.
Είναι πλέον ανάγκη να μειωθεί δραστικά η συχνότητα όλων των μορφών βίας δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη. Αυτό σημαίνει ουσιαστική και συστηματική εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων, αρχίζοντας από την προσχολική ηλικία ως την ανώτατη εκπαίδευση, ενθαρρύνοντας την έκφραση, τη συμμετοχή και τη δημιουργικότητα των παιδιών και των νέων ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου.
Ο αγώνας για την ισότητα και η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων σε όλους τους τομείς προϋποθέτει και την συμμετοχή των ανδρών, αν θέλουμε η συντροφικότητα και ο αλληλοσεβασμός να αποτελούν τρόπο ζωής στη βάση οικουμενικών αρχών και αξιών που χτίζονται σταδιακά ώστε να έχουν και δύναμη και διάρκεια.  
 
25 Νοεμβρίου 2015

ΑΘΗΝΑ 106 80, ΟΔΟΣ ΣΚΟΥΦΑ 60 – ΤΗΛ. 210 – 36.26.460 – ΤΗΛ./FAX : 210 – 36.16.236


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters