Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ''ΣΜΙΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ''



               ''Σμιλεύοντας τις μνήμες''.
Ένας τίτλος που δηλώνει την επίπονη και επίμονη προσπάθεια που έγινε για να φτάσουμε στη σημερινή έκδοσή του αλλά και την ανάγκη της διατήρησης της μνήμης του λαικού μας πολιτισμού ,γιατί αυτός πρέπει να οδηγεί τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.Ένα βιβλίο που δεν απευθύνεται μόνο στα όρια του χωριού του Βαρνάβα, διότι η τοπική ιστορία γίνεται μέρος της ελληνικής ιστορίας και της Παγκόσμιας.
    Ένα πλούσιο υλικό που μπορεί να αγαπήσουν όλοι οι αναγνώστες. Όλοι όσοι πρόσφεραν τις προσωπικές τους μαρτυρίες αλλά και όλοι οι άνθρωποι της μεγαλύτερης ηλικίας, θα χαρούν που θα ζωντανέψουν μέσα από τις σελίδες του όσα ο χρόνος δεν έσβησε από τη μνήμη . Αλλά και οι νεότεροι θα γνωρίσουν και θα κατανοήσουν ίσως καλύτερα το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν , που όμως η τεχνολογική εξέλιξη το έκανε να φαίνεται σαν παραμύθι,
     Το βιβλίο γράφτηκε μετά από  έρευνα 10 χρόνων που στηρίχθηκε, τόσο  στα αρχεία της κοινότητας , όσον και σε άλλες ιστορικές πηγές αλλά και στις προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων.Χωρίζεται σε κεφάλαια κατά θεματικές ενότητες.
      Η έκδοσή του γίνεται σε μια κατάλληλη στιγμή αφού στις μέρες μας είναι φανερό ότι πρέπει να στηριχτούμε στην πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως ένα δεντρί που δεν μπορεί να ανθίσει αν δεν έχει γερές  ρίζες.Η ευρωπαική ιδέα μπορεί να οικοδομηθεί μόνον αν υπάρχει κατανόηση και αλληλοσεβασμός στην ιδιαιτερότητα του άλλου.Ιδιαίτερα η οικονομική κρίση σήμερα αποτελεί μια πρόκληση να γνωρίσουμε και να αξιοποιήσουμε τις παραδόσεις μας για να επιβιώσουμε όχι μόνο οικονομικά αλλά και εθνικά.
      Ευχαριστώ όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί μου και μου άνοιξαν την καρδιά και τη μνήμη τους. Ευχαριστώ και το Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα που βοήθησε στην υλοποίηση και έκδοσή του
Μια περίληψη από την παρουσίαση όπως έγινε στις 22 Μίου στο Λαογραφικό Μουσείο του Βαρνάβα



                                                                                                       Ελένη Βαρνάβα- Καραγιάννη
                                                                                                           φιλόλογος -συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters