Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Η Hurriyet θυμήθηκε το Κιουτσούκ Καϊναρτζή και ζητά προστασία των Τατάρων!

Άμεση τουρκική εμπλοκή στην κρίση της Κριμαίας ζητά η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ με ένα άρθρο-πρόκληση. Η τουρκική εφημερίδα δηλώνει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη και επικαλείται τουρκικά «δικαιώματα» στην Χερσόνησο της Κριμαίας που, όπως ισχυρίζεται "απορρέουν" από... την συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή του 1774!

«Σε περίπτωση διχοτόμησης της Ουκρανίας, η Κριμαία δεν θα πάει στην Ρωσία αλλά στην Τουρκία!» γράφει ο Nerdun Khadzhyoglu, στην Χουριέτ, προτρέποντας την κυβέρνηση Ερντογάν να προσφέρει χείρα βοηθείας στους ναζιστές του Κιέβου και τους μουσουλμάνους Τατάρους της Κριμαίας.

«Η Τουρκία δεν είναι πλέον αδύναμη όπως το 1944, για να παρακολουθεί απαθής τον Στάλιν να εκτοπίζει τους Τούρκους από την Κριμαία. Το παιχνίδι έχει αλλάξει. Σήμερα η Ρωσία δεν διαθέτει την στρατιωτική ισχύ για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο», ισχυρίζεται ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Μάλιστα για την τεκμηρίωση και δικαιολόγηση της τουρκικής εμπλοκής στην κρίση στην Κριμαία, ανατρέχει στην συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, σύμφωνα με την οποία εάν η Κριμαία επιχειρήσει να διεκδικήσει αυτονομία, η Τουρκία δικαιούται να επέμβει για να προστατέψει την αυτονομία της ταταρικής μειονότητας, την οποία προέβλεπε η… συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή το 1774!

Και φυσικά με μια τέτοια «α λα Κύπρο» επέμβαση η Τουρκία θα εγείρει εδαφικές αξιώσεις στην Κριμαία!

«Την ίδια δυνατότητα είχε η Τουρκία και το 1991 αλλά ο τότε πρόεδρος, Τουργκούτ Οζάλ αντάλλαξε τις όποιες διεκδικήσεις με την διασφάλιση των δικαιωμάτων για την ταταρική μειονότητα»!

Και το άρθρο-πρόκληση καταλήγει σε μία ευθεία πολεμική απειλή κατά της Ρωσίας:

«Εάν ο Ρώσικος στρατός που κατάφερε με δυσκολία (σ.σ. κατά τη γνώμη του Τούρκου δημοσιογράφου) να επιβληθεί στην Γεωργία το 2008 νιώθει έτοιμος να προκαλέσει έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς του ΝΑΤΟ (την Τουρκία), ας έχει κατά νου πως σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου όλοι είναι “υστερικοί για την παγκόσμια ειρήνη” ο τουρκικός λαός είναι πανέτοιμος για οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής βίας»!

Ας δούμε όμως λίγο πιο λεπτομερώς τι ήταν η συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, την οποία ακόμα, μετά από τόσες άλλες συνθήκες που έχουν μεσολαβήσει, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, και ιδρύσεις νέων κρατών, οι Τούρκοι προσπαθούν να επικαλεστούν.

Η συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (τούρκικα: Küçük Kaynarca Antlaşması) πήρε το όνομά της από το ομώνυμο βουλγαρικό χωριό, (σήμερα ονομάζεται Kainarca), κοντά στη Σιλιστρία, στο οποίο υπογράφηκε το 1774, που ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου μεγάλου ρωσοτουρκικού πολέμου (1768-74), στον οποίο η Ρωσία κατέλαβε την Αζοφική, την Κριμαία και τη Βεσσαραβία.

Υπό τον κόμητα στρατάρχη Πέτρου Ρουμιάντσωφ, ή Ρουμιαντζώφ, οι Ρώσοι επέδραμαν στη Μολδαβία και νίκησαν τους Οθωμανούς στη Βουλγαρία. Οι Οθωμανοί αναγκάστηκαν να ζητήσουν ειρήνη και στις 21 Ιουλίου 1774 υπογράφτηκε η ομώνυμη Συνθήκη ειρήνης. Με τη συνθήκη αυτή η Ρωσία διαμόρφωσε τη διπλωματική βάση για περαιτέρω επέμβαση στα εσωτερικά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η Συνθήκη αυτή συντάχθηκε και υπογράφηκε μέσα σε 6 ημέρες και περιλαμβάνει 28 φανερά και 2 μυστικά άρθρα.

Οι όροι της συνθήκης του 1774:

Από πλευράς Ρωσίας προς την Οθωμανική αυτοκρατορία:

- Η Ρωσία αναγνώρισε την πολιτική ανεξαρτησία των Τατάρων της Κριμαίας, της Βεσσαραβίας και του Κουμπάν καθώς και την θρησκευτική μόνο εξάρτηση αυτών από τον
Σουλτάνο με την ιδιότητα του Χαλίφη.

- Η Ρωσία επιστρέφει στον Σουλτάνο όλα τα νησιά του Αιγαίου που κατείχε. Συνολικά 18 νησιά, καθώς και την Πελοπόννησο.

- Η Ρωσία αποχωρεί από τις Παρίστριες Ηγεμονίες (Μολδαβία και Βλαχία) που επιστράφησαν μεν στον Σουλτάνο αλλά ετέθησαν σε ειδικό καθεστώς.

- Η Ρωσία εξασφάλισε το δικαίωμα να διατηρεί στόλο στον Εύξεινο Πόντο, αποκτώντας το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας των υπό ρωσική σημαία εμπορικών πλοίων σ΄
αυτόν, καθώς και του ελεύθερου εμπορίου των Ρώσων υπηκόων στην οθωμανική επικράτεια.

-Η Ρωσία επέβαλε το ασαφές δικαίωμα προστασίας των ορθόδοξων χριστιανών υπηκόων της Πύλης από τον Τσάρο.

Από πλευράς Οθωμανικής αυτοκρατορίας προς Ρωσία:

- Το χανάτο της Κριμαίας απέκτησε την ανεξαρτησία του από τον σουλτάνο.

- Τα διάφορα Φρούρια επί του Ευξείνου Πόντου (Γενικαλέ, Κερτς, Αζοφ κ.ά.) αποδίδονται στη Ρωσία.

- Η Οθωμανική αυτοκρατορία υποχρεώθηκε σε καταβολή εξόδων πολέμου, «πολεμικής αποζημίωσης» τεσσάρων εκατομμυρίων χρυσών ρουβλίων.

- Κατοχυρώθηκε η αυτονομία των ηγεμονιών Μολδαβίας και Βλαχίας και της πολιτικής ανεξαρτησίας των Τατάρων της Κριμαίας (σ.σ. ο όρος στον οποίο «πατά» ο Τούρκος δημοσιογράφος της Χουριέτ!).

- Ο Σουλτάνος αναγνώρισε στη Ρωσία το δικαίωμα δημιουργίας ρωσικών προξενείων σε πόλεις της επιλογής της.

Πηγή http://www.defencenet.gr/
http://ellinonpaligenesia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters