Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΣ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΣ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

ΒΑΡΝΑΒΑ-ΕΛΕΝΗ-μικρη
Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά… Τα παιδιά τραγουδούν μελωδικά τα κάλαντα στα σπίτια του χωριού. Οι νοικοκύρηδες και οι νoικοκυρές τα υποδέχονται με χαρά καιι τα φιλεύουν με ξηρούς καρπούς μελομακάρονα και κουραμπιέδες.Ευχές για χρόνια πολλά ευτυχία ,καλή τύχη για το σπιτικό μοιράζονται  ανοιχτόκαρδα.
Η μέρα της πρωτοχρονιάς έχει ξεχωριστή σημασία.Οι ελπίδες και τα όνειρα των ανθρώπων για τύχη υγεία προοιωνίζονται με την πρωτοχρονιά. Πολλά έθιμα λοιπόν σχετίζονται με την προσπάθεια του  ανθρώπου να προβλέψει  ή να προκαθορίσει το μέλλον της οικογένειας του και του σπιτιού του.
 Η  βασιλόπιτα, που ο στολισμός της γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα ,έχει  παράλληλα και ενα συμβολικό χαρακτήρα.Η πίττα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη  με δυο κορδόνια ζυμαρένια που δημιουργούν σταυρό στη μέση. Σε κάθε τέταρτο τοποθετείται μια παράσταση με δικό της συμβολισμό.  Το χέρι της Παναγίας στο ένα, το γεωργό στο άλλο ,τα πρόβατα στο τρίτο και στο τέταρτο το αμπέλι. Στο σταυρό πάνω βάζουν το νόμισμα ένα σύκο παστό και τα στερεώνουν με ένα   καρύδι Στο μεσημεριάτικο  πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ο πατέρας  σταυρώνει και κόβει την πίτα . Σε όποιον πέσει το νόμισμα θα είναι ο τυχερός της χρονιάς.
Το γιορτινό τραπέζι της πρωτοχρονιάς είναι πλούσιο με γαλοπούλα ,κατσίκι Ένώ οι πίτες  όλων των ειδών κάνουν πανηγυρικά την εμφάνισή τους τραχανόπιτες, κοτόπιτες, σπανακόπιτες  και για επιδόρπιο ο περιζητητος μπακλαβάς.Και σαν γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων ελλήνων το φαγοπότι  ακολουθεί ο χορός και  το τραγούδι. Οι άνθρωποι τότε διασκέδαζαν πολύ.
Άλλα έθιμα σχετίζονται με το ποδαρικό που γίνεται την Πρωτοχρονιά για   να έχει τύχη   να έχει  το σπίτι όλη τη χρονιά. Όποιος ξυπνά πρώτος  πηγαίνει στη βρύση και φέρνει το αμίλητο νερό  και μπαίνοντας στο σπίτι λέει: Όπως τρέχει το νερό να τρέχει και  η σοδειά.   Οποιος ερχόταν  χαράματα  στο σπίτι   παίρνει από την πόρτα το βολβό που κρέμεται στην πόρτα για καλή τύχη και μαζί με ένα κλαδάκι ελιάς στο χέρι μπαίνει μέσα κάνοντας ποδαρικό. Μετά χτυπά στο κεφάλι τα μέλη της οικογένειας και τους δίνει ευχές και αφήνει το βολβό στην πόρτα.
Το ίδιο επαναλαμβάνεται από όλα τα μέλη της οικογένειας.Σε άλλα χωριά πάλι διαλέγουν από πριν το παιδί που θα κάνει το ποδαρικό.Χαράματα  το παιδί αυτό ,πηγαίνει στο σπίτι και μπαίνει με το δεξι πόδι, δίνει το πιάτο του ποδαρικού και χτυπά με ένα κλωνάρι ελιάς τα κεφάλια των παρευρισκομένων λέγοντας την ευχή: Xρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία το νέο έτος. Με σιτάρια και κριθάρια γεμάτα ναν τ αμπάρια. Μετά δίνει το κλαδί της ελιάς στον παππού και στα άλλα μέλη της οικογένειας κατά αρχαιότητα, οι οποίοι ξεκινώντας από το παιδί   ακολουθούν την ίδια διαδικασία δίνοντας ευχές για καλή χρονιά ,καλή πρόοδο ,υγεία κλπ.   σε όλους.
Τη μέρα της Πρωτοχρονιάς δεν γκρινιάζουν ,  δε δανείζουν και φροντίζουν να έχουν καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού για να πάει καλά όλη η χρονιά και να μη λείψει τίποτα.Ακόμα τη μέρα αυτή οι γονείς δίνουν χρήματα στα παιδιά τους αλλά και σε όποιο παιδί συναντήσουν στο δρόμο για καλή τύχη.
          ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ-ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ –ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2014
                     Ελένη Βαρνάβα- Καραγιάννη
                    Δημοτική Σύμβουλος Ωρωπού
                    Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters