Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗ.Σ.Ω.---- ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΝΑΒΑ --- ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΩΡΩΠΟΥ

               
          ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗ.Σ.Ω.

 ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΝΑΒΑ 

         ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΩΡΩΠΟΥ

Με την παρέλευση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως επικεφαλής της ΔΗ.Σ.Ω.  και τριών χρόνων  ως Δημοτική Σύμβουλος στον Ωρωπό αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω ένα απολογισμό της δράσης μου.

Εν πρώτοις θα ήθελα να να ευχαριστήσω τον Κον Οικονόμου Βασίλη Βουλευτή Αττικής και επικεφαλή της Δημοτικής παράταξης της ΔΗ.Σ.Ω.  που με ετίμησε με την εμπιστοσύνη του προτείνοντάς με σε τόσο υψηλά αξιώματα που συνεπάγονται και αυξημένα καθήκοντα που μου έδωσαν ομως  τη δυνατότητα να αποκτήσω εμπειρίες στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση και να υπηρετήσω το Δήμο Ωρωπού.  Είχα ήδη  με την έναρξη της θητείας μου την τύχη να  διατελέσω  Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου , μέλος της ΚΕΔΩ, μελος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Οικονομικής Επιτροπής εκπροσωπώντας επάξια την παράταξη.
Βασική αρχή μου ήταν μια επικοδομητική και δημιουργική αντιπολίτευση , μια τακτική που επέβαλε η οικονομική κρίση και η έλλειψη κοινωνικής  συνοχής που συνεπάγεται  , σε ένα εκτεταμένο και νεοσύστατο και με ιδιαίτερα προβλήματα Δήμο.Συναίνεσα σε θέματα προώθησης λύσεων  ,πρότεινα λύσεις άσχέτως αν δεν προωθήθηκαν  όλες από τη Δημοτική Αρχή,άσκησα κριτική  για να προστατεύσω τα συμφέροντα των πολιτών.Ήμουν σε όλα τά προβλήματα ,όλων των κοινοτήτων πάντα παρούσα.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ
Μεγάλα και μικρά έργα
Στα μεγάλα έγα ανάπτυξης του Δήμου όπως Βιολογικοί καθαρισμοί , ΣΜΑ ,εργοστάσιο παραγωγή ενέργειας από βιομάζα,δεν είμασταν αρνητικοί αλλά ζητούσα να τηρούνται  οι κατάλληλες προυποθέσεις  για την προστασία του περιβάλλοντος, να υπάρχουν, έλεκτικοί μηχανισμοί και κοινωνική συναίνεση.Παρουσιάστηκα στην Περιφέρεια κατά τη συζήτηση του θέματος για τη εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής βιομάζας στον Αυλώνα.Δεν αποδέχτηκα την  αλλαγή  στην ασφαλτόστρωση των δρόμων στο Συκάμινο με άλλους άλλης περιοχής.Προτεινα την ασφαλτοστρωση της οδού Χρυσανθέμων στις Αφίδνες ,προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να παρασυρθούν παιδιά από το ρέμα που δημιουργείται λόγω βροχοπτώσεων το χειμώνα.
Λιμενικό Ταμείο
Υποστηρίξα τη λειτουργία του  Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ως αναγκαίου φορέα διαχείρισης και ανάπτυξης της λιμενικής ζώνης  προς ώφελος των επιχειρηματιών και της ανάπτυξης του Ωρωπού. Για τη νομιμότητα το θέμα  όπως τόνισα  αρμοδια είναι η δικαιοσύνη.
Συγκοινωνία
Ζητήσα την ανάπτυξη της διαδημοτικής συγκοινωνίας  με στόχο την ενοποίηση του Δήμου και την εξυπηρέτηση των δημοτών απομονομένων περιοχών όπως στο Μετόχι -Ρι, Μικροχώρι Καπανδριτίου, με το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου .Σύνδεση των περιοχών με τους κοντινούς σταθμούς του ΟΣΕ (Αφιδνών, Μαλακάσας, Αυλώνα).Την ανταπόκριση με την αστική συγκοινωνία του Αγίου Στεφάνου των περιοχών Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου, Αφιδνών και λοιπών περιοχών.Υγεία
Τα θέματα Υγείας είναι άμεσης προταιρεότητας και φροντίδας προς τους δημότες. Επισκέφτηκα το Κέντρο Υγείας , κατέγραψα τα προβλήματα  και τις ελλείψεις του.Σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ Καπανδριτίου πραγματοποίησα δωρεάν εξέταση μαστού στις γυναίκες μέλη από ειδικό μαστολόγο.Για την προστασία των ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα συνδεσαμε δραστηριότητες του ΚΑΠΗ Καπανδριτίου με τα Ιδρύματα Καλυψώ και Αλκιονίς στο Καπανδρίτι.Επισκεπτόμαστε και συμμετέχουμε στις εορταστικές τους εκδηλώσεις .Για το ασθενοφόρο του Δήμου είχαμε προτάσεις λειτουργίας και ενημέρωσης  για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.Συνεργασία με άλλους φορείς σε θέματα υγείας και πρόληψεις όπως το Εθνικό Διαδημοτικό δίκτυο Υγείας Πολιτών -Προαγωγής Υγείας, ο Ερυθρός Σταυρός, ο Γιατροί του Κόσμου και με φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος και του Ασωπού  ιδιαίτερα από το εξασθενές χρώμιο.
Ύδρευση
Πολλές φορές έθεσα το θέμα της εξομοίωσης του τιμολογίου της ύδρευσης για όλο το Δήμο ώστε να αποκατασταθούν οι ανισότητες με ενδεικτική περίπτωση το τιμολόγιο Καπανδρτίου , Αφιδνών , Μαρκόπουλου, όπου υπάρχουν οι υψηλότερες τιμές ώστε να υπάρχει δικαιότερη κατανομή των βαρών . Ζ'ητησα να γίνεται  πραγματική καταμέτρηση του νερού και έγκαιρη αποστολή των λογαριασμών καθώς και  διακανονισμός για  την αποπληρωμή όσων αδυνατούν να πληρώσουν. Με αποτέλεσμα  αφ ενός να αυξηθεί η εισπρακτική ικανότητα του Δήμου  και αφ ετέρου η δημοτική αρχή  να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο προς τους δημότες.Συναφές πρόβλημα με την ίδρευση είναι και αποκατάσταση των αντλιοστασίων όπου ζήτησα  την καταγραφή  των βλαβών και την έγκαιρη  επισκευή τους.Ο Καλλικράτης πρέπει να διορθώσει τις προηγούμενς αδικίες.
Πολιτιστικά
Αναγνωρίζουμε ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Δήμου είναι μια προσφορά διασκέδασης και αναψυχής για τους δημότες πρέπει όμως να γίνονται χωρίς σπατάλες πολύτιμων οικονομικών πόρων που  μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη  άλλων μεγαλυτέρων  αναγκών, σχολεία ,παιδικοί σταθμοί. Θεωρούμε ακόμα σημαντική τη συμμετοχή και τη συνεργασία του Ν.Π.Δ.Δ. με τους πολιτιστικούς συλλόγους που έχουν στις κοινότητες συνηθίσει να λειτουργούν συλλογικά και να διατηρούν με αγάπη την παράδοση , τα ήθη και τα έθιμα τους.Συμμετείχα στην ίδρυση της Βιβλιοθήκης Δημήτρης Λιάκουρης στον  Αυλώνα εμπλουτίζοντας τη βιβλιοθήκη με βιβλία
Εκπαίδευση
Ζητήσαμε να προχωρήσει η κατασκευή του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου στο Καπανδρίτι  , την κατασκευή του Δημοτικού  στις Αφίδνες και την αναγκαιότητα ίδρυσης Παιδικού Σταθμού.Ζητήσαμε την εγκατάσταση προσωρινά μιας αίθουσας προκατ για το σχολικό έτος 2013 -14 στο Δημοτικό σχολείο Καπανδριτίου και Ωρωπού για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών.Συμμετείχα προσωπικά στη φιλοξενία των δασκάλων από τη Λιθουανία που συνεργάζονται  με το Δημοτικό σχολείο Πολυδενδρίου και τον Πολιτιστικό  και Λαογραφικό Σύλλογο Πολυδενδρίου στα πλαίσια του Προγράμματος Commenius Regio.
Με παρέμβασή μας εγκρίθηκε η τοποθέτηση σημάτων και μονοδρόμηση  μπροστά στο Δημοτικό σχολείο Καπανδριτίου προς αποφυγή ατυχημάτων.Ίδρυση του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης που συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και την Ευρωπαική Ενωση.Προτείναμε λύσεις για τη μεταφορά των μαθητών όταν προέκυψε το ζήτημα και κάναμε παράσταση στην Περιφέρεια.

Κοινωνική Πρόνοια
Προτείναμε την ίδρυση γραφείου Πρόνοιας και την προώθηση στους δικαιούχους των επιδομάτων πρόνοιας.Την ίδρυση Γραφείου Ισότητας για την ενθάρρυνση και την προώθηση των γυναικών στην πολιτική.Τη λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου,φαρμακείου φροντιστηρίου για την κονωνική αλληλεγγύη και συνοχή του Δήμου.Ιδρυση του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότηταςγια την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος . Ίδρυση γραφείου εξευρεσης εργασίας.
Οικονομικά
Αυστηρός προγραμματισμός των αναγκών και προτεραιοτήτων του Δήμου και ρεαλιστική σύνταξη του προυπολογισμού διότι από τα έσοδα που προυπολογίστηκαν το 2012 βεβαιώθηκαν μονο το 60% και απο τα προυπολογισθέντα έξοδα εντάλθηκαν μόνο το 1/3.Ζητήσαμε την πραγματοποίηση διαγωνισμών και περιστολή των ανεξέλεκτων αναθέσεων ώστε να γίνει οικονομία στις δαπάνες του Δήμου.
 Την εισαγωγή σύμφωνα με το νόμο του διπλογραφικού συστήματος ώστε να υπάχει άμεσος έλεγχος στα έσοδα και τα έξοδα και διευκόλυνση στην σύνταξη του προυπολογισμού.Καυτηρίασα  τον τρόπο και τους όρους διεξαγωγής των διαγωνισμών που γίνοται με ασάφειες και προχειρότητα ώστε αφήνουν υπονοούμενα για τη διαφάνεια στα αποτελέσματα.Ζήτησα την έγκαιρη με βάση το Νόμο του Καλλικράτη  σύνταξη του τριμηνιαίου απολογισμού στην οικονομική επιτροπή .
Διοίκηση
Σωστή διαχείριση του υπαλληλικού  και εργατικού προσωπικού ώστε να είναι αποδοτικότερη η λειτουργία του Δήμου και η εξυπηρέτηση των πολιτών.Επιμόρφωση των υπαλλήλων και κατανομή των εργασιών με βάση των ειδικοτήτων και της προηγούμενης εμπειρίας.
Καθαριότητα
Το επίπεδο καθαριότητας εκφράζει και το επίπεδο πολιτισμού και σεβασμού στον πολίτη.Καυτηριάσαμε την έλλειψη καθαριότητας και ιδίως τους θερινούς μήνες στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο Δήμο του Ωρωπού. Αποδεχτήκαμε τον διαγωνισμό για την αποκομιδή των σκουπιδιών  σε ιδιωτική εταιρεία αφού δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος.Καθαρισμός πεζοδρομίων δρόμων ,κάδων καθαρισμός έγκαιρα από τα χόρτα  για την πυροπροστασία,  συντήρηση πρασίνου, Ζήτησα να γίνεται η  ανακύκλωση  και η κομποστοποιήση  ώστε να μειώνεται η παραγωγή σκουπιδιών που φτάνει στο ΣΜΑ και απο κει στους χώρους εναπόθεσης. Λειτουργία των Βιολογικών καθαρισμών Καλάμου , Ωρωπού, Καπανδριτίου . Λειτουργία γραφείου κίνησης οχημάτων του Δήμου.Εφαρμογή του πληρώνω όσο πετάω.
Προστασία ζώων.
Ζήτησα την εφαρμογή του νόμου 3940/12 για την προστασία και στείρωση των αδέσποτων ζώων από τη Δημοτική Αρχή . Τη δημιουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα τη δημιουργία Δημοτικής Επιτροπής για την προστασία και τη διαχείριση των προβλημάτων για τα αδέσποτα σύμφωνα με το νόμο .Συνεργάστηκα για το σκοπό αυτό με το Φιλοζωικό σωματίο Ωρωπού.Η αγάπη για τα ζώα είναι θέμα αγάπης για τον εαυτό μας για τη φύση για τον άνθρωπο και προυποθέτει παιδεία που ξεκινά  από  το σπίτι και το σχολείο όπου μπορεί να γίνονται ενημερώσεις από ειδικούς.
Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου
Καταδίκασα πολλές φορές τις εκρηκτικές  καταστάσεις που προκαλούσαν οι αντίπαλες παρατάξεις πάντα με το πρόσχημα ότι υπερασπίζονται το δίκαιο των δημοτών .Αντίθετα πολλές φορές δοκιμάστηκαν βασικές αρχές της Δημοκρατίας , ο σεβασμός ,η ελευθεριά του λόγου της σκέψης και της συνείδησης .Τέτοιου είδους συμπεριφορές μας υποτιμούν και μας διασύρουν και τελικά ο μεγάλος ηττημένος είναι ο Δήμος.
Επισκέψεις
Για την καλύτερη ενημέρωσή μου σε θέματα που αφορούν το Δήμο επισκέφθηκα τα Αστυνομικά Τμήματα Καπανδριτίου και Ωρωπού, την Πολεοδομία , το Ειρηνοδικείο Καπανδριτίου ,το  Λιμενάρχη στον Ωρωπό.
Στο χρονικό αυτό διάστημα της  τριετούς θητείας μου ως Δημοτική Σύμβουλός της ΔΗ.Σ.Ω. συμμετείχα σε δύο Πανελλήνια συνέδρια εκλεγμένων γυνακών όπου έκανα τοποθετήσεις για την προώθηση των γυναικών στην πολιτική . Εκπροσώπησα στην υπογραφή της Χάρτας των Δήμων της Ευρώπης το Δήμο Ωρωπού. Συμμετείχα ακόμα στα σεμινάρια του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνδιοργάνωση με την ΠΕΤΑ  και τη ΓΓΙΦ σε θέματα οργάνωσης διοίκησης  λειτουργίας των ΟΤΑ , της οικονομικής διαχείρισης  και της κοινωνικής μέριμνας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προέκυψαν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ομιλίες Στο 1ο  Αγροτικό Φεστιβάλ  Βορειοανατολικής Αττικής που οργάνωσε η Λαογραφική Εταιρεία και το Μουσείο Άρτου στο Βαρνάβα με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης με θέμα την ανάπτυξη της παραγωγής αγροτικών προιόντων στην Αττική.
            Ομιλία για την επέτειο της επανόδου της Δημοκρατίας το 1974 .
            Για τον αγώνα του 1955 στην Κύπρο στα πλαίσια  της εκδήλωσης που έγινε με την Αιγίδα του Δήμου Ωρωπού.
Άρθρα Μια ανάσα πριν τις εκλογές της 6ης Μαίου του 2012
            Ιστορία Καπανδριτίου , Πολυδενδρίου, Αφιδνών ,για τη διαδικτυακή πύλη του Δήμου Ωρωπού
            Μνήμες Κύπρου 39 χρόνια μετά την Τουρκική Εισβολή
            Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
            Δεν ξεχνώ του Προφήτη Ηλία.
            Η ιστορική προσωπικότητα του Χριστού.
            Η διαχείρηση των απορριμάτων στο Δήμο Ωρωπού.
            8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Συνέντευξη Για τη δράση μου ως εκπαιδευτικός στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα.
 Προσωπικές συνεντεύξεις  ως Δημοτική Σύμβουλος ΔΗ.Σ.Ω.
Οι ομιλίες , τα άρθρα και οι συνεντεύξεις έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε τοπικές εφημερίδες όπως Ασωπός,Υπέρβαση, Μαχιμη πόλη, Νέα Εκφραση , Τοπικό Βήμα, Αλήθεια , Κόμπρα, καθώς και στο μπλοκ της ΔΗ.Σ.Ω. και  στο μπλοκ Νέος Ωρωπός.Με γνώμονα πάντα τη σωστή ενημέρωση των δημοτών διότι όπως αναφέρει ο Πλάτωνας ''όταν δεν έχεις γνώση δεν δικαιούσαι να έχεις γνώμη''.
Η όλη μου προσπάθεια επικεντρώθηκε στο να κρατήσω με τη μικρή μου πείρα  μια Δημοτική Παράταξη  ζωντανή , αξιοπρεπή και αξιόπιστη ,εκφράζοντας θέσεις στα τόσο μεγάλα ,ποικίλα και σοβαρά θέματα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο Δήμο όπως ο Ωρωπός. Προσπάθησα  να τιμήσω και να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους που με εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους ,να αφήσω το στίγμα του ανθρώπου που ανιδιοτελώς  εργάζεται για το κοινωνικό  σύνολο .
Εν κατακλείδι ευχαριστώ όσους από τα μέλη της ΔΗ.Σ.Ω.  συνεπικουρικά  συνέδραμαν στην προβολή των θεμάτων και των θέσεων της παράταξης.Ευχαριστώ τους γονείς μου που με έστειλαν σε καιρούς χαλαιπούς  για την Κύπρο, να σπουδάσω ελληνική φιλολογία για να είμαι σήμερα σε θέση να διεκπεραιώνω τα καθήκοντα μου ως Δημοτική Σύμβουλος στον Ωρωπό  βοηθώντας στο εγχείρημα της συγκρότησης και της οργάνωσης του νεοσύστατου Δήμου.Ευχαριστώ ιδιαίτερα το σύζυγό μου που με στηρίζει, υπομονετικός και σιωπηλός συμπαραστάτης μου και τα παιδιά μου για την κατανόηση και την ηθική τους συμπαράσταση .
Ο απολογισμός αυτός  ως αυτοκριτική και ως αναφορά προς τρίτους της δράσης μου, έχει το ρόλο να αποτελέσει το εφαλτήριο για τη συνέχιση του έργου μέχρι τη λήξη της πρώτης θητείας του καλλικρατικού Δήμου και τη βάση για τη διεκδίκηση μιας νέας θέσης στον επόμενο.

5 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το έργο σας, είστε μια λάμψη στο σκοτάδι με αυτα τα άτομα που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I upoloipi antipoliteusi ti ekane? Giati den kanoun kai oi alloi apologismo?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα άλλα μέλη της ΔΗΣΩ τι κάνανε? Ο Οικονόμου ο βολευτης σε πόσα δημοτικά συμβούλια πήγε? Δεν υπάρχει συνδιασμός ΔΗΣΩ, είναι ανέκδοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΥΡΙΑ ΒΑΡΝΑΒΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ. Η ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΘΑ ΑΝΤΑΜΟΙΦΘΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

visitors

free counters