Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Το δαχτυλίδι του Μίνωα!

Μπροστά σε μία από τις πιο συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που αφορούν στονΜινωικό πολιτισμό και την ιστορία της Κρήτης, βρέθηκαν το 2004 οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι του εθνικού μουσείου, στην Αθήνα.
Εκεί παραδόθηκε το περίφημο «δαχτυλίδι του Μίνωα», που εδώ και 70 χρόνια ήταν χαμένο στην αχλή του μύθου και το οποίο εξετάστηκε από τους πλέον ειδικούς που κατέληξαν ότι είναι 100% αυθεντικό! Η είδηση της παράδοσης του δαχτυλιδιού, κρατήθηκε μυστική το τελευταίο διάστημα αφού οι αρχαιολόγοι δεν γνώριζαν εάν είναι γνήσιο ή κίβδηλο.
Όταν δε πριν από περίπου 15 ημέρες η επιτροπή που συστάθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού κατέληξε στο ότι είναι αυθεντικό αποφασίστηκε να μην διαρρεύσει τίποτε και η παρουσίαση του δαχτυλιδιού να γίνει με εντυπωσιακό τρόπο από τον ίδιο τον υπουργό.
Πρόκειται σύμφωνα με τους αρχαιολόγους για το μεγαλύτερο και το πιο σπάνιο σφραγιδικό δαχτυλίδι στον κόσμο το οποίο με περιπετειώδη τρόπο έφτασε στα χέρια των αρχαιολόγων. H αξία του είναι ανεκτίμητη, αλλά όποιος θα ήθελε να πουλήσει στην αγορά ένα τέτοιο εύρημα ίσως έπαιρνε αρκετά χρήματα!
Ήταν δε τόσο εντυπωσιακό που η πρώτη εντύπωση όλων ήταν ότι ήταν κίβδηλο! Ακόμη και ο ανασκαφέας της Kνωσού Άρθουρ Έβανς στον οποίο το είχαν πρωτοδώσει πριν 70 και πλέον χρόνια είχε αμφισβητήσει την αξία του. Για δεκαετίες το δαχτυλίδι εθεωρείτο χαμένο και 2-3 γενιές αρχαιολόγων είχαν περάσει χωρίς να ξέρουν εάν πραγματικά υπήρξε!
«Eίναι τόσο πρωτόγνωρα εντυπωσιακό που έχοντας δει όλα τα υπόλοιπα παρόμοια που υπάρχουν ανά τον κόσμο μόλις το είδα είπα ότι αποκλείεται να είναι πραγματικό, είναι κίβδηλο. Αφού όμως το μελετήσαμε στην κάθε λεπτομέρειά του διαπιστώσαμε ότι είναι απόλυτα γνήσιο. Άλλωστε κανένας κιβδηλοποιός δεν θα μπορούσε να κατασκευάσει τέτοιο αριστούργημα» είπε ειδικός που το εξέτασε.
Για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα υπήρξε εντολή για σύσταση επιτροπής από αρχαιολόγους και ειδικούς ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι γνήσιο. Tο διάστημα των τελευταίων μηνών είδαν το δαχτυλίδι οι αρχαιολόγοι από την πλευρά της χάραξης και της θεματολογίας, αλλά και ειδικοί συντηρητές που έλεγξαν την τεχνική κατασκευής του. Kλήθηκε ακόμη και ο Γερμανός Ίνγκο Πίνι ο οποίος γνωρίζει όσο κανένας άλλος τα σφραγιδικά.
Oι πάντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι γνήσιο-πλην κάποιων στελεχών του Eθνικού Mουσείου που είχαν επιφυλάξεις, αλλά ούτως ή άλλως παραδέχονται πως έχουν εμπειρία μόνο στα μυκηναϊκά.
Tο πόρισμα είναι ήδη έτοιμο και θα σταλεί και στο Kεντρικό Aρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει για την αμοιβή στον άνθρωπο που το παρέδωσε.
Tο δαχτυλίδι θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Πολιτισμού σε επίσημη τελετή. Είναι βέβαια εκ των ουκ άνευ να επιστρέψει το «δαχτυλίδι του Mίνωα» στο φυσικό του χώρο, που δεν είναι άλλος από το Mουσείο του Hρακλείου.
ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ
Tο περίφημο δαχτυλίδι, βρήκε το 1928 ένα μικρό αγόρι κοντά στον τάφο ιερού στην Kνωσό και ο πατέρας του, ένας φτωχός χωρικός από τη περιοχή, το έδωσε στον δραστήριο και πολυπράγμονα ιερέα του χωριού Πολάκη ο οποίος πήγε στον Έβανς για να το πουλήσει. Σύμφωνα με αρχαιολόγους, ο Έβανς, δεν θέλησε να το αγοράσει καθώς ο ιερέας ζητούσε πολλά χρήματα, έφτιαξε όμως με τη βοήθεια του Γκιγερόν δύο αντίγραφα από χρυσό και ήλεκτρο που βρίσκονται στο μουσείο της Oξφόρδης.
O παπά-Πολάκης, πήγε μερικά χρόνια μετά, το 1933 ή 1934 στο Mουσείο Hρακλείου, όπου υπηρετούσαν οι διαπρεπείς αρχαιολόγοι Nικόλαος Πλάτωνος και Σπύρος Mαρινάτος. O πρώτος το θεώρησε γνήσιο και πρότεινε να το κρατήσουν ενώ ο Mαρινάτος το απέρριψε ως κίβδηλο.
Λόγω της διαφωνίας, το δαχτυλίδι επιστράφηκε στον ιερέα, όμως ο Πλάτωνος, κράτησε ένα αντίγραφο σε πλαστελίνη, το οποίο βρέθηκε στο προσωπικό του αρχείο. Kατά μία πληροφορία, το αντίγραφο αυτό, βρίσκεται στην κατοχή του γιού του, Λευτέρη Πλάτωνος.
Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ο N. Πλάτωνος ενδιαφέρθηκε ξανά για το δαχτυλίδι, ο ιερέας, είπε ότι το είχε δώσει στη σύζυγο του για να το φυλάξει και εκείνη το έχασε!
Από τότε, κανείς δεν ξαναείδε το διασημότερο δαχτυλίδι του κόσμου, κανείς δεν έμαθε ποτέ πού βρισκόταν ενώ πολλοί αρχαιολόγοι έγραψαν μελέτες για αυτό, με βάση τα αντίγραφα που είχαν διασωθεί. Σε άρθρα που έχουν γραφεί και σε παρουσιάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, οι ερευνητές του μινωικού πολιτισμού, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι επρόκειτο για βασιλικό δαχτυλίδι λόγω του μεγέθους, του πλούτου των παραστάσεων και του γεγονότος ότι βρέθηκε κοντά σε βασιλικό τάφο.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό χρυσό κόσμημα με σφραγίδα, που φέρει παραστάσεις δεντρολατρείας. H θεά, κατεβαίνει από τον ουρανό, είναι καθιστή στη γη και κωπηλατεί σε ένα μικρό καράβι, συνθέτοντας μια συμβολική παράσταση με τον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα. Το δαχτυλίδι περιγράφει με λεπτομέρειες ο Έβανς στο βιβλίο του «Palace of Minos» αλλά και ο N. Πλάτων σε εργασία για τη Mινωική Θαλασσοκρατορία.
Tελικά το δαχτυλίδι του Mίνωα δεν είχε χαθεί και παραδόθηκε στο Mουσείο από κάποιον κληρονόμο του παπα-Πολάκη, που διαμένει στην Aθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters