Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΟΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2012


Η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία της Αυτοδιοίκησης «Πληροφόρηση Επιμόρφωση Τοπική Ανάπτυξη (Π.Ε.Τ.Α.) Α.Ε.», με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών και μελετητικών υπηρεσιών, υλοποιεί, ως τελικός δικαιούχος, την Πράξη με τίτλο «ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ» στους άξονες προτεραιότητας 07, 08 και 09 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013».

Με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) η υλοποίηση της ανωτέρω Πράξης έχει αντικειμενικό σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων.

Για το σκοπό αυτό αναπτύσσονται ενέργειες συμβουλευτικής υποστήριξης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καθώς και καινοτομικά σχέδια δράσης για τη δικτύωση των γυναικών που συμμετέχουν στα κέντρα αποφάσεων για την ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών και την ενδυνάμωσή τους.

Το προτεινόμενο Έργο συνιστά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση όσον αφορά στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των γυναικών, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους, την προσωπική τους ενδυνάμωση και υποστήριξη ώστε να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε κάθε επίπεδο, με δεδομένη και την επιχειρούμενη αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ν. 3852/2010, ΦΕΚ 87 Α/07-06-2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης»). 
Τα αποτελέσματα που αναμένουμε από την εφαρμογή των επιμέρους δράσεων (αναφέρονται ενδεικτικά: ενέργειες συμβουλευτικής υποστήριξης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καινοτομικά σχέδια για τη δικτύωση των γυναικών που συμμετέχουν στα κέντρα αποφάσεων) της προτεινόμενης πράξης συνοψίζονται ως εξής:
  • ενίσχυση των δυνατοτήτων των αιρετών και υποψήφιων αιρετών γυναικών και αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικής νομοθεσίας κ.α.
  • προσωπική ενδυνάμωση και υποστήριξη των αιρετών και υποψήφιων αιρετών γυναικών σε τομείς επικοινωνίας, παρουσίασης εαυτού, ηγεσίας κ.ά.
  • δικτύωση των γυναικών μελών φορέων εκπροσώπησης τοπικών και περιφερειακών οργάνων
  • αξιοποίηση και ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των γυναικών μελών των φορέων
  • προώθηση των θεμάτων ισότητας των φύλων
  • και τελικά η ενίσχυση της συμμετοχής τους στη διεκδίκηση θέσεων πολιτικής ευθύνης σε κέντρα λήψης αποφάσεων.

Από την υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης οι πληθυσμιακές ομάδες που αναμένεται να ωφεληθούν άμεσα είναι τόσο οι αιρετές και οι υποψήφιες αιρετές γυναίκες όσο και οι γυναίκες που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν σε βασικές δομές της Αυτοδιοίκησης (Νομικά Πρόσωπα, Οργανισμούς κ.α.)

Ήδη έχει υλοποιηθεί το Συνέδριο Δημάρχων και Περιφερειαρχών για την Παρουσίαση  και  Υπογραφή  της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων με στόχο τη δέσμευση των αιρετών εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για την υιοθέτηση δράσεων που θα μετατρέψουν την πόλη τους σε «Πόλη της Ισότητας».

Στη συνέχεια έχει προβλεφτεί και εξελίσσεται η υλοποίηση 13 περιφερειακών Σεμιναρίων Επιμόρφωσης και Συμβουλευτικής, στην έδρα κάθε μιας περιφέρειας.  

Για την Περιφέρεια Αττικής το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στην Αθήνα στις 06 & 07 Δεκεμβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters