Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Η Χαμηλή Αυτοεκτίμηση Προκαλεί Αυτά τα 4 Προβλήματα στην Υγεία

Η Χαμηλή Αυτοεκτίμηση Προκαλεί Αυτά τα 4 Προβλήματα στην Υγεία

Η Χαμηλή Αυτοεκτίμηση Προκαλεί Αυτά τα 4 Προβλήματα στην Υγεία



  Είναι γνωστό ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση καταστρέφει την αυτοπεποίθησή μας, μας κάνει να αισθανόμαστε ανίκανοι, ματαιωμένοι, ανάξιοι αγάπης κι ευτυχίας. Παράλληλα, ενισχύει τυχόν αισθήματα κατωτερότητας. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, έτσι δεν είναι;
  Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει την υγεία μας. Καταστρέφει τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, επιτίθεται στην ψυχική μας υγεία και προκαλεί βλάβες στο σώμα. Κι όμως, συχνά η λύση είναι μια σκέψη φροντίδας για τον εαυτό μας. Η έλλειψη αυτοεκτίμησης, προκαλεί σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, εάν συνεχίζουμε να την αγνοούμε.

Ο φαύλος κύκλος της ανικανότητας.

  Η χαμηλή αυτοεκτίμηση επιδρά στην υγεία μας διότι τροποποιεί τη συμπεριφορά μας. Όταν πάσχει κανείς από χαμηλή αυτοεκτίμηση, θεωρεί τον εαυτό του ανίκανο, ασήμαντο. Πιστεύει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα και αντιξοότητες. Ως εκ τούτου, προσπαθεί να ελέγξει κάθε πτυχή της ζωής και τρομοκρατείται όταν όλα καταρρέουν.
  Το άτομο αυτό πιστεύει ότι είναι ανίκανο, ανάξιο και δεν χαίρει εκτίμησης. Οπότε, παλεύει για μια τελειότητα, η οποία, όπως θεωρεί, θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά στην αδυναμία και την ανεπάρκειά του. Σκοπός του είναι να γίνει αποδεκτός από την κοινωνία και προσπαθεί δίνοντας ατελείωτες μάχες.
  Ωστόσο, βιώνει απόρριψη, κριτική και απογοήτευση, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανεπάρκειά του. Οπότε, παλεύει ακόμη περισσότερο και το αίσθημα κατωτερότητας γίνεται ακόμη βαθύτερο. Έτσι, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε έναν φαύλο κύκλο ανικανότητας, που προκαλεί άγχος, πονοκέφαλο, φόβο.
  Η ένταση γίνεται τεράστια, θολώνει το μυαλό και διαβρώνει το σώμα· καταστρέφει τις άμυνες, κάθε ανάγκη ανάπαυσης, ξεκούρασης. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην οδύνη και στη νόσο.
Οι συμπεριφορές, οι πεποιθήσεις και ο τρόπος σκέψης που βασίζονται στην χαμηλή αυτοεκτίμηση προκαλούν τις πιο συνήθεις ασθένειες. Θα επικεντρωθούμε ωστόσο σε 4 βασικά προβλήματα υγείας, τα οποία ενδεχομένως να είναι ιάσιμα, με τη θεραπεία της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

4 Προβλήματα υγείας που βελτιώνονται με την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Άγχος

Μετατραυματικές εμπειρίες, στρες, ψυχολογικά προβλήματα, ακόμη και η κακή διατροφή ενδεχομένως να προκαλέσουν άγχος. Ωστόσο, το βασικό αίτιο της διαταραχής άγχους είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Όταν πάσχει κανείς από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ασυνείδητα, θεωρεί ότι είναι αδύναμος και ανάξιος κάθε ευτυχίας. Έτσι, αναμένει μια επερχόμενη καταστροφή και φοβάται το μέλλον.
Το άτομο αισθάνεται ανάξιο αγάπης και σεβασμού. Οπότε προσπαθεί διαρκώς, βρίσκεται σε συνεχή πίεση για να εντυπωσιάσει. Παράλληλα, δεν έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του κι αισθάνεται ανίκανο. Θεωρεί ότι όλοι θα τον προδώσουν και θα τον εγκαταλείψουν.
Τρομάζει με την απόρριψη των άλλων. Αγωνιά ότι θα κάνει λάθη και θα δεχτεί κριτική. Δεν έχει αυτοπεποίθηση, αμφιβάλει για τις αποφάσεις του και παραλύει από τον φόβο της αλλαγής. Η ζωή του είναι μία συνεχής απειλή, ένα άγχος που οφείλεται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Υπερκόπωση

Η υπερκόπωση εξελίσσεται αργά, ελλοχεύει μέσα μας μέχρι να είναι πλέον πολύ αργά! Ξαφνικά βιώνουμε σωματική και ψυχολογική κατάρρευση και χρειαζόμαστε μήνες, ή και χρόνια, για να ανακάμψουμε. Πιθανότατα είναι προϊόν τεράστιου φόρτου εργασίας, έλλειψης βοήθειας και εξωπραγματικών προσδοκιών.
  Ωστόσο, ρίζα του κακού είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η βαθιά πεποίθηση της ανικανότητας, μέχρι την αναγνώριση ενός επιτεύγματος. Έχει ανάγκη να δικαιολογήσει την ύπαρξή του δουλεύοντας πιο σκληρά απ΄όλους. Καταβάλλει πολλή ενέργεια για να γίνει αυτός που οι άλλοι περιμένουν να είναι. Θέλει να είναι ο τέλειος υπάλληλος, η τέλεια νοικοκυρά, ο τέλειος σύντροφος. Εργάζεται 24/7, δεν επιτρέπει στον εαυτό του να ανασάνει, θέλοντας να κερδίσει αναγνώριση μέσα από την αυτοθυσία.Έτσι αισθάνεται ότι αξίζει. Ωστόσο, κάθε αποτυχία, απόρριψη, ή κριτική θα καταστρέψουν αυτή την φευγαλέα αίσθηση προσωπικής αξίας.
Συνεπώς, γίνεται σκληρός με τον εαυτό του, συνεχίζει να εργάζεται παρά την εξάντληση. Καταπνίγει την αλήθεια του και βασανίζεται, θυσιάζοντας την υγεία του για μία εξωγενή αποδοχή.

Aϋπνία

H αϋπνία προέρχεται από έντονο άγχος, αφιλόξενο περιβάλλον ύπνου, ή άλλους παράγοντες (βαριά γεύματα, αλκοόλ, καφεΐνη πριν τον ύπνο). Ωστόσο, σημαντικός παράγων αϋπνίας είναι και το άγχος. Εάν έχει κανείς χαμηλή αυτοεκτίμηση, αμφιβάλει για τον εαυτό του και τις ικανότητές του, αδυνατεί να ελέγξει καταστάσεις.
Παραμένει λοιπόν άυπνος, τρομαγμένος για το άγνωστο μέλλον. Φοβάται τους άλλους, τις απειλές, την καταστροφή, την αποτυχία, καθώς θεωρεί ότι είναι ανάξιος της ευτυχίας, αδύναμος και ανίκανος να χτίσει τη δική του ευτυχία.

Πόνοι στη μέση

  Οι πόνοι της μέσης ενδεχομένως να οφείλονται σε θλάσεις, κοίλες, σε αυξημένο βάρος, ή στον τρόπο ζωής· οφείλονται επίσης και σε κακή στάση του σώματος. Ενδεχομένως όμως να οφείλονται και σε χαμηλή αυτοεκτίμηση!
  Η αυτοεκτίμησή μας εκδηλώνεται στον πυρήνα του σώματός μας, το κέντρο της δύναμης και της αυτονομίας μας. Όταν το κέντρο είναι ισχυρό, η σπονδυλική στήλη ευθυγραμμίζεται και στηρίζει το βάρος μας. Εάν η αυτοεκτίμησή μας είναι χαμηλή, εμείς αισθανόμαστε κατώτεροι, ανασφαλείς, οπότε ο πυρήνας ατροφεί. Το κέντρο του σώματός μας καταρρέει, οι ώμοι γέρνουν μπροστά, η κοιλιά προτάσσεται.
  Έτσι, η σπονδυλική μας στήλη παίρνει το σχήμα του S. Η πίεση αυτή ασκείται στην οσφυϊκή μοίρα, που είναι τώρα αποκλειστικά υπεύθυνη για το βάρος του άνω μέρους του σώματός μας. Ως αποτέλεσμα, βιώνουμε μόνιμη ένταση και πόνο στη βάση της πλάτης, δυσφορία κατά την ορθοστασία και ισχιαλγία. Όλα αυτά λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Σπάστε αυτόν τον φαύλο κύκλο, θεραπευθείτε!

Η βιομηχανοποιημένη κοινωνία μας επικεντρώνεται στον ανταγωνισμό, τον υλισμό, την εικόνα, την ισχύ, το κύρος, την επιτυχία, την ομορφιά και τη δόξα. Μαθαίνουμε ότι η αξία μας παράγεται εξωγενώς κι εξαρτάται από τον τραπεζικό μας λογαριασμό, την επιτυχία μας, το κοινωνικό μας status.
Άρα, εάν εργάζεται κανείς σκληρά κι είναι επιτυχημένος επαγγελματικά, τότε έχει προσωπική αξία. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν αξίζει τίποτα, ή μάλλον, έτσι έχουμε γαλουχηθεί. Κι όμως αυτό είναι μια τεράστια, καταστροφική παρεξήγηση. Η αλήθεια είναι ότι όντως ΕΧΟΥΜΕ προσωπική αξία, από την ημέρα που γεννηθήκαμε, ακόμη και μετά τον θάνατο, όπως κάθε άλλο ον του πλανήτη μας.
Μόνο ο εαυτός μας μπορεί να μας δώσει την αξία που χρειαζόμαστε, πέρα από την απεριόριστη αξία που ήδη κατέχουμε. Μόνο οι πράξεις μας θα μας χαρίσουν προσωπική αξία και τίποτα εξωγενές δεν μπορεί να την εκμηδενίσει, ούτε η απόρριψη, ούτε η κριτική των άλλων.
Μόλις συνειδητοποιήσουμε αυτή την αλήθεια, μπορούμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας, να θεραπευθούμε. Δεν χρειάζεται να θυσιάζουμε τον χρόνο μας, την υγεία μας για να είμαστε άξιοι. Οπότε, ας αρχίσουμε από τώρα. Ας το φωνάξουμε δυνατά, μέσα από την καρδιά μας, ή ας το ψιθυρίσουμε στον εσωτερικό μας κόσμο.
  ΑΞΙΖΩ!
  Κι αυτή είναι η αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters