Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Let’s put them out of business!

trafficking Σχόλια των Ζέφης Δημαδάμα και Γωγώς Χαντζή

Let’s put them out of business!

  • Photo: Imagens Evangélicas/Flickr
    Photo: Imagens Evangélicas/Flickr
Είναι γεγονός ότι το εμπόριο ανθρώπων, το human trafficking, βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα του ΟΗΕ για τις δραστηριότητες εγκληματικών οργανώσεων, μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα, και δυστυχώς αφορά την εκμετάλλευση ανθρώπων όλων των ηλικιών, ακόμη και παιδιών, από οργανωμένα δίκτυα με στόχο το κέρδος. Οι μελέτες δείχνουν πως τα κέρδη είναι υπέρογκα, και ίσως περισσότερα, δεδομένου ότι πρόκειται για παράνομη, και άρα κρυφή δραστηριότητα.
Αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι οι τρόποι παραπλάνησης των θυμάτων, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με την παράνομη μετανάστευση ανθρώπων (smuggling) οπότε και το θύμα πληρώνει ένα ποσό για την εν γνώσει του παράνομη μετακίνηση σε άλλο κράτος, τα θύματα του trafficking έχουν παραπλανηθεί με ψεύτικες υποσχέσεις για εργασία, στέγη και καλύτερη ζωή στον τόπο προορισμού. Οι διακινητές προσεγγίζουν τα θύματα προσεκτικά, εντοπίζοντας τις ανάγκες τους, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες ο θύτης είναι άτομο εμπιστοσύνης από το στενό περιβάλλον του θύματος.
Οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης όμως, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, δυστυχώς δεν εκπληρώνονται για τα θύματα του trafficking, τα οποία στην πλειοψηφία τους  καταλήγουν ως παράνομο εργατικό δυναμικό, ενώ οι γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια προορίζονται για τη βιομηχανία του σεξ. Τα θύματα κακοποιούνται, οδηγούνται στην περιθωριοποίηση, την εξαθλίωση, ενώ αρκετές φορές γίνονται θύτες προκειμένου να επιβιώσουν.
Βασική παράμετρος για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι οι συνθήκες διαβίωσης στις χώρες προέλευσης των θυμάτων που δημιουργούν την επιτακτική ανάγκη της αναζήτησης καλύτερης ζωής, αλλά και, η ενημέρωση των κοινωνιών για τους κινδύνους εκμετάλλευσης, ακόμα και από το στενό περιβάλλον.
Τα υπέρογκα κέρδη που προκύπτουν για ορισμένους, όπως προαναφέρθηκε, αναδεικνύουν τον καθοριστικό ίσως παράγοντα που «τροφοδοτεί» την ύπαρξη αυτών των εγκληματικών βιομηχανιών, δηλαδή την προσφορά και ζήτηση. Όσο υπάρχει ζήτηση, που συνεπάγεται κέρδος για τις εγκληματικές οργανώσεις, τόσο θα ενισχύεται η παράνομη δραστηριότητά τους.
Συνεπώς, είναι αναγκαίο να δραστηριοποιηθούμε, πολιτεία και κοινή γνώμη, προς την κατεύθυνση όχι μόνο των θυμάτων αλλά και των «έμμεσων θυτών» στις χώρες προορισμού, εκείνων δηλαδή που αποδέχονται παράνομο εργατικό δυναμικό, εκείνων που ενισχύουν τη βιομηχανία του σεξ και απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των γυναικών/ παιδιών θυμάτων. Όπως αναφέρει η καμπάνια του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του ΟΗΕ (UNODC) «Let’s put them out of business»!
*Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αντιπρόεδρος Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, Οικονομική Ανάπτυξη και Περιβάλλον, PhD
*Η Γωγώ Χαντζή είναι μέλος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, ΜΑ Τρομοκρατία και Διεθνές Έγκλημα
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters