Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ο δίσκος της Φαιστού είναι το πρώτο μινωικό …cd rom

Την αποκρυπτογράφηση όσων παρουσιάζονται στον δίσκο της Φαιστού και την σημασία των μηνυμάτων του παρουσίασε σε εκδήλωση ο Δρ Γκάρεθ Όουενς.
Τελευταία ενημέρωση: 21 ώρες πριν
Σε μια εποχή όπου λόγω συγκυριών (Αμφίπολη, Αντικύθηρα), η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μια πολύ σπουδαία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης» του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας καθώς μαθητές των λυκείων της Κοζάνης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του  Δρ. Γκάρεθ  Όουενς, Γλωσσολόγου-Αρχαιολόγου και συντονιστή του Προγράμματος  «ERASMUS +»  του ΤΕΙ Κρήτης,  με θέμα «Τα  μυστικά του Δίσκου της Φαιστού».
 
Ο κ. Όουενς κατέχει τον τίτλο του πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα ERASMUS+ και κατά την διάρκεια της ομιλίας του  ευχαρίστησε την διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την συνεργασία των δυο ιδρυμάτων, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τη χώρα μας ως «το θεμέλιο πολιτισμού στην Ευρώπη».
 
«Το παλάτι του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου είναι συνέχεια του Μυκηναϊκού και Μινωικού Πολιτισμού και ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένας θησαυρός που ανακαλύφθηκε το 1908 στο παλάτι της Φαιστού, ίσως γι’ αυτό να μην είναι τυχαία και η παρουσία μου στην Δυτική Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Όουενς.
 
Τα σημεία σε γραφή μινωική, που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα,  με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH),  να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια  πλευρά του δίσκου της Φαιστού, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται.
 
I-QE ερμηνεύεται ως «μεγάλη κυρία με σημασία».  Και είναι πλέον πεπεισμένος, ότι το περιεχόμενο του δίσκου είναι μια προσευχή προς την μητέρα. Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ενώ η άλλη στην γυναίκα που γεννάει.
 
«Η πιο σταθερή λέξη και αξία είναι η μητέρα», σε αυτήν τη μεγάλη μητέρα της μινωικής εποχής είναι αφιερωμένος ο δίσκος.
 
Ο Δίσκος της Φαιστού, είναι μια Επιγραφή.  Με τη γραφή, πλησιάζουμε τη σκέψη, με τη σκέψη πλησιάζουμε τον άνθρωπο, και πλησιάζοντάς τον, τον κατανοούμε.
 
«Υγεία, Αγάπη, Οικογένεια, Έρευνα, Εκπαίδευση και Συνεργασία είναι οι λέξεις που δεν έχουν αλλάξει στους αιώνες. Η αγάπη και ο σεβασμός στην φύση και στο περιβάλλον είναι η βάση για τον πολιτισμό». 
 
Ο κ. Όουενς  κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα ευρήματα της Αμφίπολης, τονίζοντας την σπουδαιότητα τους για τον παγκόσμιο πολιτισμό και εν συνεχεία συντάχθηκε με το Ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα
ΠΗΓΗ.....http://www.cytoday.eu/index.php?id=357&nid=2951688

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters