Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΖΥΓΟΜΑΛΑ ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΖΥΓΟΜΑΛΑ ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ
Στο ετήσιο μνημόσυνο εις μνήμη της Οικογένειας Ζυγομαλά παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιάννης Οικονομάκος την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014, εορτή του Αγίου Αντωνίου, στη δημοτική κοινότητα Αυλώνα. Ιδιαίτερη τιμή έγινε στη μνήμη του Ανδρέα Ζυγομαλά, γιου της Οικογένειας, ο οποίος έπεσε ηρωικά πριν 100 χρόνια υπέρ πατρίδας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην Κρύπτη, κάτω από τον Ιερό Ναό, όπου φυλάσσονται τα λείψανα της Οικογένειας και κατάθεση στεφάνων στις προτομές των Αντωνίου και Ανδρέα Ζυγομαλά.
Ο Δήμαρχος Ωρωπού στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Τιμούμε σήμερα όχι μόνο τον ήρωα αλλά την οικογένεια των ηρώων, από την επανάσταση του 21’ μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους. Όλη η Ελλάδα υποκλίνεται σήμερα στον Ανδρέα Ζυγομαλά, τον μεγάλο πατριώτη, τον ανδρειωμένο νέο, τον αφοσιωμένο άνδρα που παρέδωσε εαυτόν στην τιμή και τη δόξα της.
Και ενώ ο παππούς του Ανδρέας είχε πολεμήσει για την λευτεριά στην Χίο και ο πατέρας του Αντώνης είχε ευεργετήσει τους ακτήμονες της βόρειας Αττικής, ο ίδιος έμελλε να κάμει το δικό του δώρο στην Ελλάδα, να απελευθερώσει το Μπιζάνι και να συνεχίσει τον αγώνα για τη Βόρειο Ήπειρο, δείχνοντας ότι η μάχη για την πατρίδα δεν σταματάει ποτέ.
Τι κι αν έπεσε μαχόμενος, σε ενέδρα του εχθρού! Για να θυμηθούμε τα λόγια του ποιητή «αφ’ υψηλά όμως έπεσεν κι απέθανε ελεύθερος».
Ο Δήμος Ωρωπού αντλεί από την τοπική Ιστορία του Αυλώνα έναν εθνικό ήρωα, παράδειγμα προς μίμηση για τον Ελληνισμό, απανταχού της γης και περισσότερο για εμάς εδώ στην Ελλάδα που ζούμε μια περίοδο ύφεσης και δοκιμασίας.
Ο Αυλώνας είναι η γη που παράγει Ιστορία. Που ξέρει και τιμά τις παραδόσεις και τους ανθρώπους της. Που πιστεύει σε μεγάλα ιδανικά και ανθρώπινες αξίες.
Νοιώθω υπερήφανος που είναι σήμερα εδώ για να τιμήσω μαζί σας τη μνήμη του Ανδρέα Ζυγομαλά, που αναπαύεται έναν αιώνα στην κρύπτη της εκκλησίας. Νοιώθω συγκίνηση που στον Αυλώνα βρίσκεται η σωρός ενός εθνικού ήρωα. Όλοι οι Δημότες του Ωρωπού προσκυνούν σήμερα το θάρρος και τον πατριωτισμό του.
Αιωνία του η μνήμη. Αθάνατος!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters