Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η Ομιλία της Ελένης Βαρνάβα στην Ημερίδα του ΚΜΟΠ – Περισσότερες γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Πολιτική

Η Ομιλία της Ελένης Βαρνάβα στην Ημερίδα του ΚΜΟΠ – Περισσότερες γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Πολιτική

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Στα πλαίσια του  Ευρωπαικού Προγράμματος Περισσότερες Γυναίκες στην Ευρωπαική Πολιτική- Περισσότερες γυναίκες το 2014 κλήθηκα σήμερα να μιλήσω για την εκλογική μου εμπειρία.Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο  ΚΜΟΠ
του Φορέα υλοποίησης του Προγράμματος  για την πρόσκληση.
Νομίζω  όμως  πως  μία μικρή ιστορική  αναδρομή είναι  αναγκαία για να κατανοήσουμε τον αγώνα για την καταχώρηση της καθολικής ψηφοφορίας.
Στην μακρά και περιπετειώδη ιστορία της κατάκτησης του δικαιώματος ψήφου για τις γυναίκες στην Ελλάδα οι δήμοι και οι κοινότητες αποτέλεσαν τον πρώτο δημόσιο χώρο στον οποίο επιτράπηκε στις γυναίκες να συμμετέχουν.
Από το 1894 όταν η Καλιρρόη Παρέν υπέβαλε υπόμνημα στο Χαρίλαο Τρικούπη ζητώντας Δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, ως το 1928 που ο Σύνδεσμος για τα δικαιώματα της γυναίκας σε συγκέντρωση στο θέατρο «Απόλλων», με θέμα το δικαίωμα ψήφου, πολλές προσπάθειες καταβληθήκαν αλλά έμειναν άκαρπες.
1933. Οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις Δημοτικές εκλογές και υπό όρους:
1.     Του εκλέγειν όχι  του εκλέγεσθαι.
2.     Εγγράμματες (70% αγράμματες) .
3.     άνω των 30 χρονών.
1934. Οι γυναίκες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις Δημοτικές εκλογές.
2.336 στην Αθήνα.
9.500 στην επαρχεία.
Από τις οποίες τελικά ψήφισαν μόνο 439.
Κατανοούμε τις κοινωνικές αντιλήψεις και την νοοτροπία της εποχής. Σημαντική ήταν και η θέση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη που αρνήθηκε να ψηφίσει λέγοντας:
«Ψήφο θέλουν όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά».
1949.Με τον αναγκαστικό νόμο του Σοφούλη
παραχωρήθηκε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες άνω των 21 ετών.
Το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι ως κοινοτικοί και δημοτικοί σύμβουλοι, όχι όμως ακόμα σαν Δήμαρχοι.
1951. Οι γυναίκες συμμετέχουν μαζικά και σε σύνολο 5.960 Δήμων και κοινοτήτων εκλέγονται 64 γυναίκες.
Νόμος 2159/1952: Καθιερώνεται το δικαίωμα το εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές.
1953. Πρώτη γυναίκα βουλευτής η Ελένη Σκούρα.
1956.Λίνα Τσαλδάρη πρώτη γυναίκα Υπουργός.
Πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Κέρκυρα.
1975. Έλληνες και Έλληνιδες έχουν σύμφωνα με το σύνταγμα ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
1978. 337 γυναίκες εκλέγονται στην Τοπική αυτοδιοίκηση.
Ν. 2910/2001. Ψηφίζεται η υποχρεωτική ποσόστωση Γυναικών στο 1/3 των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια για τις δημοτικές εκλογές.
2008. η ποσόστωση εφαρμόζεται και στις βουλευτικές εκλογές.
Αν και με την πάροδο του χρόνου η ανισότητα αυτή  μεταξύ ανδρών και γυναικών ,είναι λιγότερη αισθητή και σε αυτό ρόλο έπαιξε και η ποσόστωση γυναικών στα ψηφοδέλτια, ωστόσο ακόμα διατηρείται η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, αφού η πολιτική εξουσία συγκεντρώνεται στα χέρια των ανδρών,
Παρατήρηση που επαληθεύεται από τα αποτελέσματα των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού το2010 όπου εκλέχτηκαν
Παρατηρούμε ότι:
‘Οσο πιο ψηλά τα αξιώματα, τόσο λιγότερη η αντιπροσώπευση των γυναικών.
Και γεννώνται τα ερωτήματα  Γιατί:
Α) Αφού οι γυναίκες αποτελούν 50% του πληθυσμού;
Β) Αφού το 60% των γυναικών
Γ) Αφού τις πρωτιές τις έχουν γυναίκες στα Πανεπιστήμια υπάρχει αυτό το έλλειμμα στη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων;
Δ) Η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών βελτίωσε τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική;
Ε) Ποια εμπόδια συναντά σήμερα η γυναίκα στην απόφαση της να εκτεθεί στην πολιτική;  Και να προωθηθεί στο κέντρο λήψεως πολιτικών αποφάσεων;
Ερωτήματα που στις αυτοδιοικητικές  εκλογές του 2010 όταν υπέβαλα υποψηφιότητα στον Καλλικρατικό Δήμο του Ωρωπού δεν με απασχόλησαν.Ήξερα όμως ήταν θέμα ποσόστωσης των γυναικών η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο.
Η απόφαση μου κρίθηκε παρά τις αντιρρήσεις μου στη επικεφαλής της παράταξης, για την οικονομική κρίση και την γενική απαξίωση της κεντρικής πολιτικής σκηνής, στην πρόθεση μου να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο από το να διαμαρτύρομαι βρισκόμενη στα μετόπισθεν και εκ του ασφαλούς.
Στάση που δε με διακρίνει ούτε σαν άτομο ούτε σαν εκπαιδευτικό.
Τη δεδομένη αυτή στιγμή εξ’ άλλου ήμουν απαλλαγμένη  από οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις ενώ είχα την αμέριστη στήριξη του οικογενειακού μου περιβάλλοντος.
Μεγάλη εμπειρία επίσης απετέλεσε η προεκλογική περίοδος για μένα που έβλεπα  τα προβλήματα των συνδημοτών μου από μια άλλη οπτική γωνία όχι της καθηγήτριας.
Χρειάστηκα ιδιαίτερο θάρρος και υπερασπίστηκα την απόφαση μου να εκτεθώ και να αναγκαστώ  και να ανταγωνιστώ άλλους υποψηφίους στο Καπανδρίτι όπου κατοικώ τα τελευταία χρόνια και επαγγελματικά ασχολούμαι και εγώ και ο σύζυγος μου.
Η εκλογή και ανάληψη των καθηκόντων μου  στο ΔΣ  Ωρωπού ήταν μια άλλη εμπειρία. Η  άγνοια του Καλλικρατικού   Νόμου. Η οργάνωση συνένωση έντεκα κοινοτήτων ανομοιογενών με διαφορετικές ανάγκες, ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, και η πρώτη μου αντίδραση ήταν η απορία, που τη διαδέχτηκε η υπομονή, η συνέπεια, το πείσμα η αφοσίωση.
Τ α προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης που αυξάνει τις απαιτήσεις και την πίεση που δεχόμαστε  για την επιλυσή τους μας φέρνει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα.Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται  και εύκολα μπορεί να διαλυθεί. Χρειάζεται γι αυτό η αυξημένη προσπάθεια των υπηρεσιών του Δήμου για κοινωνική πρόνοια , μέριμνα και αλληλεγγύη όπου οι γυναίκες μπορεί  να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία.
Από τότε μέχρι σήμερα οι εμπειρίες  που  απέκτησα ως Γραμματέας Δημοτικού. Συμβουλίου  ,μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, της ΚΕΔΩ  το γεγονός ότι υπήρξα επικεφαλής της Δημοτικής μου Ομάδας και . βρισκόμενη στα πρόθυρα των   εκλογών του 2014.  τα ερωτηματικά αυτά τίθενται  πιο καθαρά και πιο επιτακτικά.
Τόσο σε εθνικό επίπεδο η γ.γ. ισότητας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ενημερωθούν οι γυναίκες και να αποκτήσουν θετική στάση για την πολιτική. Το 50 / 50 είναι μια καμπάνια, με σκοπό την ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα περισσότερες γυναίκες  στην πολιτική το 2014 που υλοποιεί το ΚΜΟΠ για την Ελλάδα  και που πραγματοποιεί σήμερα την ημερίδα, μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω στη διακρατική συνάντηση στο Ταλλίν της Εσθονίας όπου αντιπροσωπίες των  Ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν φαίνεται να αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες  με λίγες εξαιρέσεις ,στην προσπάθεια τους να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να ασχοληθούν με την πολιτική.
Εμπόδια που πρέπει και οφείλει να ξεπεράσει η γυναίκα για να ασχοληθεί συνοπτικά είναι.
Τα στερεότυπα.
Η πολιτική δεν είναι για τις γυναίκες.
Υπάρχει μια δυσπιστία για τις ικανότητες της γυναίκας σε πολιτικές θέσεις ευθύνης και μάλιστα σε υψηλόβαθμες θέσεις. Μα ακόμα και αν εκλεγεί μια γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν εισβολέας σε χώρο που δεν της ανήκει. Παραμερίζεται, κρίνεται με αυστηρό τρόπο. Ενώ με διάφορους μηχανισμούς καθίσταται αόρατη αφού το αρσενικό γένος μπορεί να εκφράζει και τα δύο.
Γυναίκα και πολιτική: Μια προβληματική σχέση
Οι γυναίκες έχουν αναλάβει πολλαπλούς ρόλους υπεύθυνες για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, σύζυγοι, εργαζόμενες, νοικοκυρές χωρίς καμία  στήριξη από τις κοινωνικές δομές που ολοένα μειώνονται. Εύκολα μπορεί να κατηγορηθεί για παραμέληση των παιδιών της.
Έρευνα της Eurostat το 2007 κατέγραψε ότι μόνο το 3% των ελλήνων αντρών συμμετέχει στις υποχρεώσεις τοι νοικοκυριού.
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης – Χορηγοί – Οικονομικά Μέσα.
Η πλειοψηφία των γυναικών έρχεται για  πρώτη φορά στο χώρο της πολιτικής έχοντας στήριξη από το οικογενειακό της περιβάλλον τα ΜΜΕ και οι χορηγοί δεν ενέκριναν την ένταξη των γυναικών στην πολιτική. Η ανεπαρκή παρουσίαση των γυναικών και η προκατάληψη σε βάρος τους με βάση τη θεματογραφία των ειδήσεων τις αποθαρρύνει να εμπλακούν στην πολιτική.
Η έλλειψη οικονομικών πόρων που να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπή προεκλογικό αγώνα και παρ.. στο πολιτικό γίγνεσθαι αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  σημειώτεον ότι δεν έχουν καμία αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στο ΔΣ ή στις επιτροπές των Δήμων. Επομένως οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ξοδεύουν εις βάρος της οικογένειας τους.. Τα κόμματα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την προώθηση των γυναικών μέσα από την ενίσχυση της καμπάνιας τους.
Αυτοπεποίθηση.
Ολες οι δυσκολίες που ανέφερα οδήγησαν τις γυναίκες στην αποθάρρυνση.
Χρειάζεται αυτοπεποίθηση, πείσμα, επιμονή και ηθική στήριξη όχι μόνο από το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον αλλά και τους φορείς και τα κόμματα.
Σεμινάρια που διοργανώνονται από διάφορους φορείς μπορεί να συμβάλλουν θετικά .Χρειάζεται όμως  Αυτογνωσία, Πείσμα ,Επιμονή Ψυχική Δύναμη για να ξεκινήση μια γυναίκα την ανάμειξή της στην πολιτική αλλά και για να συνεχίσει.
Σ’ ένα χώρο παραδοσιακά ανδροκρατούμενο , χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη για να αντιστρέψει την αναχρονιστική αυτή αντίληψη και να αποδείξει ότι μπορεί  να τα καταφέρει εξ’ ίσου καλά.
Σε αυτό  θα βοηθήσουν και οι γυναίκες μέντορες, γυναίκες πρότυπα στην πολιτική για την προσφορά και την δημιουργικότητα τους που μπορεί να είναι λίγες, μπορούν όμως να εμπνεύσουν, εφόσον προβληθούν.
Η κοινωνία και οι πολιτικοί σχηματισμοί πρέπει να αποδεχτούν πως οι γυναίκες διεκδικούν πλέον την ουσιαστική συμμετοχή στα όργανα της διοίκησης και στις αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 181 του Στρατηγικού στόχου G1 της παγκόσμιας Διάσκεψης για τις γυναίκες (Πλατφόρμα Πεκίνου 1995).
Η επίτευξη των στόχων της ίσης συμμετοχής των γυναικών και των αντρών στο κέντρο λήψεως αποφάσεων, θα επιφέρει την ισορροπία η οποία αντικατροπτίζει  με μεγαλύτερη ακρίβεια την συνήθεια της κοινωνίας και είναι απαραίτητη ώστε να ενδυναμωθεί η δημοκρατία και να προωθηθεί η ορθή λειτουργία της.
Οι εκλογές της Τ. Αυτοδιοίκησης το Μάιο του 2014 αποτέλεσαν ευκαιρία για ανανέωση των πολιτικών προσώπων.
Οι περιφέρειες και οι δήμοι όλης της χώρας έχουν ανάγκη από όραμα, γνώση, ικανότητα και αποφασιστικότητα για να απαντήσουν στις νέες προκλήσεις των καιρών.
Οι γυναίκες διακρίνονται για την υπευθυνότητα, οργανωτικότητα, τον εθελοντισμό, την ειλικρίνεια, την αποτελεσματικότητα τους. Ιδιότητες που μπορούν να συντελέσουν στην επίλυση προβλημάτων στον λόγω της οικονομικής κρίσης αυξάνονται και να δώσουν αξιοπιστία στο απαξιωμένο πολιτικό σύστημα.
Η κοινωνία αποτελείται από άντρες και γυναίκεςμε τις ιδιαιτερότητες του φύλου τους, που πρέπει να συνεργαστούν ισότιμα ώστε ενωμένοι να αγωνιστούν για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν όλους μας.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να η γυναίκα να βάλει τη δική της σφραγίδα σ αυτό που οραματίζεται. Ή ρθε η ώρα να δώσει το στίγμα της για την πόλη της
Ευχαριστώ για την υπομονή σας να με ακούσετε
ΕΛΕΝΗ  ΒΑΡΝΑΒΑ-ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΩΡΩΠΟΥ
This entry was posted in ΩΡΩΠΟΣ. Bookmark the permalink.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters