Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΜΝΗΜΕΣ ΚΥΠΡΟΥ 1974 ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ

 

                  ΜΝΗΜΕΣ ΚΥΠΡΟΥ 1974



        ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ                                                                                                                                   


Στον ” Τύμβο της Μακεδονίτισσας“το στρατιωτικό κοιμητήριο ανεγέρθηκε στο χώρο όπου τη νύκτα της 21 ης -22ας Ιουλίου του 1974  κατέπεσε το στρατιωτικό αεροσκάφος NORDATLAS της ελληνικής πολεμικής  αεροπορίας στη διάρκεια της επιχείρησης ΝΙΚΗ.Το αεροσκάφος μετέφερε άνδρες  της 1ης  μοιρας καταδρομών των ελληνικών ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο για να βοηθήσουν την  Κυπριακή Εθνική Φρουρά στην προσπαθειά της να αποκρούσει  την Τουρκική εισβολή .Τοελληνικό αεροσκάφος δυστυχώς λόγω της σύγχυσης που υπήρχε κατερρίφθηκε από τα φιλικά πυρά της Κυπριακής Εθνοφρουράς. Ένα θλιβερό συμβάν που σημάδεψε την ιστορία μας. Από τους επιβαίνοντες καταδρομείς σώθηκε μόνο ένας, ο Θανάσης από τη Διμοιρία του Τσαμκιράνη, για να είναι μάρτυρας της τραγώδίας της Κύπρου,που συνεχίζεται δυστυχώς ,μέχρι και σήμερα.Οι υπολοιποι 29 καταδρομείς βρήκαν το θάνατο και τα σώματά τους διασπορπίστηκαν στο λόφο.Μέσα στο κλίμα πένθους και χάους που επικρατούσε αποφασίστηκε τα σώματα των καταδρομέων που είχαν διαμελισθει ή καεί και που η περισυλλογή τους ήταν δύσκολή, να ταφούν με το αεροσκάφος  στο λόφο μάζι με άλλους νεκρούς του 1974. Ο Τύμβος με τους τάφους διαμορφώθηκε το 1979-1980 σε χώρο που παραχώρησε στο Δημόσιο η Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
     Στο χώρο βρίσκονται σήμερα οι τάφοι και τα κενοτάφια 449 Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων  που θυσιάστηκαν στους αγώνες για ελεύθερία  κατά των Τούρκων το 1964 και το 1974.
΄Ενας τόπος προσκυνήματος , τόπος ιερός ,τόπος μνήμης ,για κάθε Έλληνα, Κύπριο ή Ελλάδίτη.Ενα τόπο που κάθε ένας μας πρέπει να επισκέπτεται  για να μην ΞΕΧΝΑ.Τα δεινά της Κύπρου και της Ελλάδας δεν έχουν τελεώσει η οικονομική ύφεση και  η μνημονιακή εξάρτηση  αποτελούν τη μεγάλη απειλή σήμερα ενώ έρχονται στο προσκύνιο  συνομιλίες για το Κυπριακό. Χρειάζεται εγρήγορση, επαγρύπνηση, αυτό είναι το μήνυμα που μας στέλλουν οι νεκροί μας από τον Τύμβο στη Μακεδονίτισσα. Ατενίζοντας από το λόφο την Τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο δεν μπορεί να ξεχνά κανείς ότι στην άκρη  αυτή του ελληνισμού στέκεται ολόρθος ο Διγενής Ακρίτας .
Κάθε χρόνο η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Κύπρου ανεβαίνει  επετειακά για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες στον αγώνα για ελευθερία. Η Φιλαρμονική της Εθνικής φρουράς παιανίζει πένθιμα  .Λόγια μεγάλα  και ωραία ακούγονται από επίσημα χείλη και δάφνινα στεφάνια κατατίθενται, φόρος τίμης στους ήρωές μας .Σ αυτούς που ανέλαβαν  να φυλάξουν  Θερμοπύλες , ποτέ από το χρέος μη κινούντες  και ας ήξεραν ότι  οι Μήδοι θα περάσουν...…Παρούσες στην τελετή και οι μάνες των αγνουμένων που ζουν χρόνια τώρα με την ελπιδα.Και μετά σιωπή. Μεχρι την επόμενη επέτειο. Ως πότε;







Ενσωματωμένη εικόνα 2
Ελένη Βαρναβα-Καραγιαννη 
Δημοτική Σύμβουλος Ωρωπού ΔΗ.Σ.Ω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters