Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Θα καταργηθεί η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας;

ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ     : ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ                  : ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ                          : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Υπουργό Υγείας

Θέμα: Θα καταργηθεί η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας;

Κύριε Υπουργέ,

Τα τελευταία 26 χρόνια επιχειρείται στη χώρα μας μια ασυντόνιστη μη ολοκληρωμένη και μονομερώς επικεντρωμένη στην αποασυλοποίηση Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, που έχει δώσει ορισμένα αξιόλογα αποτελέσματα. Δυστυχώς όμως, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχονται δωρεάν από ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους, όπως και οι περισσότερες δομές του κοινωνικού κράτους λόγω των περιοριστικών πολιτικών που εφαρμόζονται. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών στο χώρο της ψυχικής υγείας οφείλει να είναι άμεση και αποτελεσματική, διαφορετικά θα ζήσουμε την κατάρρευση των δομών ψυχικής υγείας, που τελευταία λειτουργούν οριακά και με τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων. Οι δομές ψυχικής υγείας είναι αναγκαίες στις συνθήκες της κρίσης που ζούμε καθώς είναι διαπιστωμένο ότι τα ψυχικά νοσήματα και οι αυτοκτονίες αυξάνονται σε συνθήκες φτώχειας και κατάρρευσης των κοινωνικών αγαθών.
Αντί όμως να καταβάλλεται προσπάθεια για την ενίσχυσή τους παρατηρείται υποστελέχωση και κατάρρευση στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και απειλή λουκέτου για τις δομές του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα. Απλήρωτοι εργαζόμενοι και υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης για τους ενοίκους.
Παρά όμως την πραγματικότητα αυτή πληροφορούμαστε ότι το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει στο προσχέδιο του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Υγείας, την κατάργηση της Διεύθυνσης της Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου, μιας από τις μεγαλύτερες Δ/νσεις του Υπουργείου και η οποία συντονίζει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Ο σχεδιασμός αυτός εάν υλοποιηθεί θα ναρκοθετήσει και την υποχρέωση της χώρας έναντι της ΕΕ ως το 2015, να κλείσουμε τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και να αποασυλοποιήσουμε τους ασθενείς.
Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:
1.Πως σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει το θέμα της υποχρηματοδότησης των δομών ψυχικής υγείας που κινδυνεύουν με κατάρρευση;
2.Αληθεύει  ότι επίκειται κλείσιμο της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και αντικατάστασή της, με ένα τμήμα υπό την επωνυμία «Τμήμα Πρόληψης Ψυχικής Υγείας και εξαρτήσεων»; Αν ναι πώς θα επιτευχθεί ο συντονισμός για την υλοποίηση των δεσμεύσεων για αποασυλοποίηση, πώς θα διενεργείται ο έλεγχος των δομών ψυχικής υγείας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με δεδομένο ότι σε αυτή την περίπτωση λιγότεροι εξειδικευμένοι υπάλληλοι και επιστήμονες θα επιφορτιστούν το έργο δύο υφιστάμενων διευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας (Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων) και πώς τεκμηριώνεται επιστημονικά αυτός ο σχεδιασμός;

                                                                                                          -Ο-
     ΕΡΩΤΩΝ  


                   ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
                                                                                            ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

1 σχόλιο:

  1. -Ο κ. Βλάχος είναι γραμματέας της ΔΗΣΩ;;;;;;
    -Μήπως, λέω μήπως έχετε ηθική υποχρέωση και πρέπει να τοποθετηθείτε;;;;;;;
    ΨΙΛΆ ΓΡΆΜΜΑΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

visitors

free counters