Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ με σπιτικό φύλλο!

 

Ζεστή, τραγανή, χορταστική, καλοκαιρινή πίτα να σου τρέχουν τα σάλια!!!

Αυτή η πίτα είναι τόσο λαχταριστή, που μπορείς να φας όλο το ταψί. Να είστε σίγουροι πως δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο. Απολαύστε την με μία κρύα μπύρα!!

ΥΛΙΚΑ


Για το φύλλο:

700γρ. αλεύρι
1 κ.γλ. αλάτι
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί ή λευκό ξύδι 
3 κ.σ. ελαιόλαδο
νερό όσο πάρει (περ. 350-400γρ.)
κορν-φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων 

Για τη γέμιση:

3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
1 κρεμμυδι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες ώριμες μεγάλες
3/4 φλυτζ. λευκό ξηρό κρασί
300γρ. φέτα
1 κ.γλ. κύμινο 
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η γέμιση:

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση, τις αραδιάζουμε (με την φλούδα να βλέπει προς τα πάνω) σε μία λαμαρίνα που έχουμε στρώσει πάνω της λαδόκολλα και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσουν.

Εν τω μεταξύ, κόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τα κυβάκια ντομάτας και τις μελιτζάνες, κομμένες σε κομμάτια.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κύμινο και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, να πιει τα υγρά του.
Μόλις γίνει αυτό, σβήνουμε με το κρασί, δυναμώνοντας τη φωτιά. Αφήνουμε 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη φέτα σπασμένη σε χοντρά κομμάτια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

  
Ετοιμάζουμε το φύλλο:

Όση ώρα κρυώνει η γέμιση, φτιάχνουμε τη ζύμη.

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και λίγο-λίγο νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα.

Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το νερό σε δόσεις και να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία αφράτη ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια (αν δούμε ότι είναι πολύ μαλακή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και αντιστρόφως, αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε νερό).
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον μισή ώρα.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο κορν-φλάουρ στον πάγκο και απλώνουμε τη ζύμη σαν καρβέλι. Την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια.
Παίρνουμε ένα-ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο, με τη βοήθεια μιας βέργας.
Φροντίζουμε να πασπαλίζουμε την επιφάνεια του πάγκου και το επάνω μέρος του ζυμαριού με κορν-φλάουρ, για να μην μας κολλήσει.


Συναρμολόγηση: 
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο σε λαδωμένο ταψί. 
 Αφήνουμε τα περίσσια κομμάτια ζύμης να κρέμονται έξω από το ταψί. 
Λαδώνουμε το φύλλο. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο. 
Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα. 
Το ζυμάρι που περισσεύει από το ταψί το γυρίζουμε προς τα μέσα, σκεπάζοντας τη γέμιση (δεν χρειάζεται να τη σκεπάζει όλη, όσο φτάνει). 
Λαδώνουμε λίγο τα φύλλα και στρώνουμε άλλα δύο φύλλα από πάνω, λαδώνοντάς τα και κόβοντας αυτή τη φορά τα περισσευούμενα από το ταψί. 
Με τη βοήθεια του πινέλου σπρώχνουμε τη ζύμη προς τα τοιχώματα του ταψιού. Λαδώνουμε το τελευταίο φύλλο, την χαράσουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα, καλύτερα στις αντιστάσεις.
 
Tip
Αν νηστεύετε, μπορείτε να παραλείψετε τη φέτα και να εμπλουτίσετε τη γέμιση με διάφορα λαχανικά, χωρίς όμως να το παρακάνετε, για να μην χαθεί η γεύση της μελιτζάνας. Θα γίνει εξίσου ωραία!

2daycook.com
http://www.tampouloukia.gr/2012/09/melitzanopita-spitiko-fyllo.html

2 σχόλια:

  1. εδώ ο κόσμος χάνετε και το μ.....ι χτενίζετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ρε γελοιε τι κανεις εσυ τωρα που χανεται ο κοσμος;αντισταση εκ του ασφαλους ;

      Διαγραφή

visitors

free counters