Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ

                  1ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ   ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ   Β.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ

απο τη  Λαογραφική Εταιρεία και το Μουσείο Άρτου Βαρνάβα
με τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης


  “Κυρίες και Κύριοι επίσημοι, φίλοι και φίλες.

    Συγχαρητήρια αξίζουν, για μία ακόμα φορά, στους συντελεστές της αογραφικής εταιρίας και του Μουσείου άρτου του Βαρνάβα για την  πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν το 1ο φεστιβάλ Αγροτικών προϊόντων Β.Α. Αττικής. Είναι πάντα πρωτοπόροι στις δράσεις τους.
    Η αγροτική παραγωγή και οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που κατοικούν σε μία χώρα αποτελούν σημαντικά στοιχεία πολιτισμού. Η Ελλάδα και οι κάτοικοι της, από τα αρχαία χρόνια μαζί με την πνευματική παραγωγή, ανέπτυξε τις καλλιέργειές της κατά ένα μοναδικό τρόπο, αξιοποιώντας κάθε κομμάτι γης και όλα τα στοιχεία που η φύση της χάρισε. Δημιούργησε έτσι μία διατροφική ταυτότητα που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί παράδειγμα διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Παρά τη μεγάλη αξία της Ελληνικής Διατροφής, η ξενομανία και η παγκοσμιοποίηση έχουν οδηγήσει τον Έλληνα σήμερα στηνυιοθέτηση μοντέλου διατροφής από το Δυτικό κόισμο, διαταράσσοντας την ισορροπία χιλιάδων ετών.
    Με την απελευθέρωση των αγορών, τα πολύτιμα Ελληνικά προϊόντα δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. Η αδηφάγος γραφειοκρατία καθιστά ανίκανη την  ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, στην εποχή μάλιστα του διαδικτύου.
    Τα προγράμματα espa που απέβλεπαν στην αγροτική ανάπτυξη τόσα χρόνια εξαιρούν από τις επιδοτήσεις τους την περιοχή της Αττικής, αποκλείοντας τον αγρότη να βελτιώσει και να αναπτύξει την παραγωγή του, θέτοντάς τον στο περιθώριο.
    Επομένως, πρέπει να διεκδικήσουμε την επέκταση των επιδοτήσεων espa και στηνΑττική για να έχουμε μέλλον. Η περιοχή της Β.Α. Αττικής όπου σήμερα συμμετέχουν οι Δήμοι Μαραθώνα, Ασωπού και Ωρωπού είναι κυρίως ορεινοί, βέβαια, αλλά και παράλιοι με 2 πεδιάδες: του Μαραθώνα και του ασωπού.
    Όμως η λειτουργία των Χ.Υ.Τ.Α στην περιοχή του Γραμματικού θα έχει σαν αποτέλεσμα η ρύπανση  να απειλεί όχι μόνο την υγελια των κατοίκων της περιοχής αλλλά και ΄σων πρόκειται να καταναλώσουν τα αγροτικά προϊόντα.
    Ο Ασωπός ποταμός εκβάλει στον Ωρωπό. Η ρύπανσή του φαίνεται να συνδέεται με το “πέρασμα” κάποιων βαρέων μετάλλων, χρωμίου και άλλων στοιχείων στους ιστούς των αγροτικών προϊόντων που η παρατεινόμενή τους κατανάλωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων.
    Για να υπάρξει αγροτική ανάπτυξη λοιπόν, χρειάζεται η απομάκρυνση των εστιών μόλυσνης από τις πεδιάδες του Μαραθώνα και του Ωρωπού.
    Η μη ύπαρξη χωροταξικού σχεδιασμού και ο καθορισμός αγροτικών και γεωργικών εκτάσεων εκμετάλευσης στους Δήμους αποτελεί μία τροχψοπέδη στην γεωργική ανάπτυξη.
    Aναλογιζόμενοι τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που ζούμε σ΄μερα και που πλήττουν την αγροτική παραγωγή ωφείλουμε να στηρίξουμε και να αναδείξουμε τα Ελληνικά προιόντα  στον Έλληνα καταναλωτή αλλά και να ενθαρρύνουμε τις αγορές στην παραγωγή υψηλής ποιότητας με ταυτότητα.
   Χρειάζεται η ανάπτυξή ενός αξιόπιστου συστήματος πιστοποίησης με αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής.
    Η αξιοποίηση των τοπικών προιόντων και των πρώτων υλών, η ανάδειξη τπυς μέσα από διεθνοποιημένους κλάδους όπως ο τουρισμός θα αποφ΄ερπουν ωδέλη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία στους Δήμους μας.
     Να δημιουργήσουμε ένα κίνημα αυτοκατανάλωσης και ανάδειξης των ελληνικών προιόντων πρώτα μεταξύ των Δήμων μας μετά στη χώρα μας και στο εξωτερικό.
      Αξιοποιώντας τα ελληνικά προιόντα δημιουργούμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας πλούτο. Δήμιουργούμε κοινωνικό μερισμα στο οποίο όλοι έχουμε δικαίωμα
     .Ευχομαι και ελπίζω ότι σήμερα το 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Αγροτικών προιόντων που πραγματοποιέιται εδώ στο Βαρνάβα να αποτελέσει το πρώτο βήμα για ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και να  προωθήσει λύσεις, με γρήγορους ρυθμούς γιατί οι καιροί ου μενετοί.Σε αυτό σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι Δήμοι.
  ΒΑΡΝΑΒΑ - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ
 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters