Κυριακή 29 Απριλίου 2012

1o ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛΒ.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ


 πραγματοποιήθηκε 21 -22 Απριλίου 2012
απο τη  Λαογραφική Εταιρεία και το Μουσείο Άρτου Βαρνάβα
με τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ομιλία που εκφωνήθηκε από την Καν  ΒΑΡΝΑΒΑ-ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ
ΦΙΛΟΛΟΓΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΩΡΩΠΟΥ ΔΗΣΩ



  “Κυρίες και Κύριοι επίσημοι, φίλοι και φίλες.

    Συγχαρητήρια αξίζουν, για μία ακόμα φορά, στους συντελεστές της Λαογραφικής εταιρίας και του Μουσείου Άρτου του Βαρνάβα για την  πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν το 1ο φεστιβάλ Αγροτικών προϊόντων Β.Α. Αττικής. Είναι πάντα πρωτοπόροι στις δράσεις τους.
    Η αγροτική παραγωγή και οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που κατοικούν σε μία χώρα αποτελούν σημαντικά στοιχεία πολιτισμού. Η Ελλάδα και οι κάτοικοι της, από τα αρχαία χρόνια μαζί με την πνευματική παραγωγή, ανέπτυξε τις καλλιέργειές της κατά ένα μοναδικό τρόπο, αξιοποιώντας κάθε κομμάτι γης και όλα τα στοιχεία που η φύση της χάρισε. Δημιούργησε έτσι μία διατροφική ταυτότητα που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί παράδειγμα διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Παρά τη μεγάλη αξία της Ελληνικής Διατροφής, η ξενομανία και η παγκοσμιοποίηση έχουν οδηγήσει τον Έλληνα σήμερα στην υιοθέτηση μοντέλου διατροφής επηρεασμενο από το Δυτικό κόισμο, διαταράσσοντας την ισορροπία χιλιάδων ετών.
    Με την απελευθέρωση των αγορών, τα πολύτιμα Ελληνικά προϊόντα δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. Η αδηφάγος γραφειοκρατία καθιστά ανίκανη την  ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, στην εποχή μάλιστα του διαδικτύου.
    Τα προγράμματα ΕΣΠΑ που απέβλεπαν στην αγροτική ανάπτυξη τόσα χρόνια εξαιρούν από τις επιδοτήσεις τους την περιοχή της Αττικής, αποκλείοντας τον αγρότη να βελτιώσει και να αναπτύξει την παραγωγή του, θέτοντάς τον στο περιθώριο.
    Επομένως, πρέπει να διεκδικήσουμε την επέκταση των επιδοτήσεων ΕΣΠΑ και στην Αττική για να έχουμε μέλλον. Η περιοχή της Β.Α. Αττικής όπου σήμερα συμμετέχουν οι Δήμοι Μαραθώνα, Διονύσου και Ωρωπού είναι κυρίως ορεινοί, βέβαια, αλλά και παράλιοι με 2 πεδιάδες: του Μαραθώνα και του Ασωπού.
    Όμως η λειτουργία των Χ.Υ.Τ.Α στην περιοχή του Γραμματικού θα έχει σαν αποτέλεσμα η ρύπανση  να απειλεί όχι μόνο την υγεια των κατοίκων της περιοχής αλλλά και όσων πρόκειται να καταναλώσουν τα αγροτικά προϊόντα.
    Ο Ασωπός ποταμός εκβάλει στον Ωρωπό. Η ρύπανσή του φαίνεται να συνδέεται με το “πέρασμα” κάποιων βαρέων μετάλλων, χρωμίου και άλλων στοιχείων στους ιστούς των αγροτικών προϊόντων που η παρατεινόμενή τους κατανάλωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων.
    Για να υπάρξει αγροτική ανάπτυξη λοιπόν, χρειάζεται η απομάκρυνση των ρυπογόνων  παραγόντων από τις πεδιάδες του Μαραθώνα και του Ωρωπού.
    Η μη ύπαρξη χωροταξικού σχεδιασμού και ο καθορισμός αγροτικών και γεωργικών εκτάσεων εκμετάλευσης στους Δήμους μας αποτελεί μία τροχοπέδη στην γεωργική ανάπτυξη.
    Aναλογιζόμενοι τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που ζούμε σήμερα και που πλήττουν την αγροτική παραγωγή ωφείλουμε να στηρίξουμε και να αναδείξουμε τα Ελληνικά προιόντα  στον Έλληνα καταναλωτή αλλά και να ενθαρρύνουμε τις αγορές στην παραγωγή υψηλής ποιότητας με ταυτότητα.
   Χρειάζεται η ανάπτυξή ενός αξιόπιστου συστήματος πιστοποίησης με αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής.
    Η αξιοποίηση των τοπικών προιόντων και των πρώτων υλών, η ανάδειξη τους μέσα από διεθνοποιημένους κλάδους όπως ο τουρισμός θα αποφέρουν ωφέλη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία στους Δήμους μας.
     Να δημιουργήσουμε ένα κίνημα αυτοκατανάλωσης και ανάδειξης των ελληνικών προιόντων πρώτα μεταξύ των Δήμων μας μετά στη χώρα μας και στο εξωτερικό.
      Αξιοποιώντας τα ελληνικά προιόντα δημιουργούμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας πλούτο. Δήμιουργούμε κοινωνικό μέρισμα στο οποίο όλοι έχουμε δικαίωμα
     .Εύχομαι και ελπίζω ότι σήμερα το 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Αγροτικών προιόντων που πραγματοποιέιται εδώ στο Βαρνάβα να αποτελέσει το πρώτο βήμα για ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και να  προωθήσει λύσεις, με γρήγορους ρυθμούς γιατί οι καιροί ου μενετοί.Σε αυτό σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι Δήμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

free counters